Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Analytik Ivan Bošnák: Toto leto vidím veľmi optimisticky

.marína Gálisová .rozhovory

So spolupracovníkmi založil portál Dáta bez pátosu, aby upozornil na to, že pandémiu treba vidieť cez fakty, dáta a stratégie. Krátko pred letom máme celkom slušnú bázu zaočkovaných, hovorí dátový analytik Ivan Bošňák. Znamená to, že ani jeseň nebude už zlá?

Analytik Ivan Bošnák: Toto leto vidím veľmi optimisticky LEUE HOLGER/PROFIMEDIA 19. marec 2021 Dalmácia, Chorvátsko: Turisti na palube výletného člnu na okružnej plavbe okolo ostrova Bisevo

slovensko zaznamenalo pomerne slušné úbytky pozitívnych prípadov. Ako k tomu došlo od špičky II. vlny v zime, keď to vyzeralo úplne inak?

Ivan Bošňák: Začnime z optimistického konca. Keď pozrieme na počty PCR testov infikovaných, tak Slovensko zo všetkých krajín Európy určite patrí do top trojky s minimom nových pozitívnych. Dostali sme sa na veľmi nízke čísla. Pri porovnávaní všetkých krajín zostaňme pri PCR – hoci je pravda, že dnes už testujeme pomerne málo. Špičku sme mali na Tri krále, 3 200 ľudí denne z PCR testov. Dnes sme na stovke – troch percentách. Za celý mesiac máme toľko prípadov ako vtedy za 1 deň. Nikto na Slovensku by ani v marci netipoval, že do júna sa dostaneme na dnešné nízke čísla – porovnateľné s tým, čo tu bolo v septembri minulý rok.

takže dnes sme, čo sa týka počtu infikovaných, tam, kde sme boli na začiatku druhej vlny?

Je to mega nízke číslo a ešte musíme povedať, že na Slovensku vidíme veľké regionálne rozdiely. Máme červený okres Myjava a Kysucké Nové mesto, potom zelené okresy, tých je dnes šesť, budúci týždeň ich bude možno pätnásť. Ale aj pri tých nízkych číslach máme rozdiely, ktoré sú desaťnásobné. Myjava má dnes desaťkrát viac infikovaných ako zelené okresy, niektoré majú dokonca nulu.

čo spôsobilo tento raketový zostup čísel, ktorý by asi nikto nebol predpokladal?

Respiračný vírus má tú vlastnosť, že po zasiahnutí veľkej časti populácie už potom nemá koho zasiahnuť, dnes sú zelenými okresy, ktoré boli druhou vlnou značne zasiahnuté. My máme na korona.gov.sk 750-tisíc registrovaných infikovaných – to sú tí, ktorí mali pozitívne testy. Virológovia, ktorí sa venujú vírusom a aj štatistikám, hovoria, že treba hovoriť o dvoj- až trojnásobnom skutočnom počte infikovaných, väčšina bez symptómov. To sú šialené čísla a na Slovensku si vírusom možno prešlo 1,5 milióna ľudí, alebo aj viac.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite