Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor s Daliborom Roháčom o Bidenovi

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Dalibor Roháč žije už vyše desaťročie v USA, pôsobil tam v prestížnych think-tankoch a americkú realitu zažíva na vlastnej koži. Ako vníma prezidentovanie Joea Bidena? V čom s Bidenom súhlasí, v čom je jeho kritikom? A kam sa posúvajú americkí voliči?

Rozhovor s Daliborom Roháčom o Bidenovi BORIS NÉMETH

na Slovensku sa prvých sto dní vlády berie tak, že ešte sa veľmi nehodnotí, vláda sa len „rozkukáva“ okolo seba. V USA je tých prvých sto dní dôležitých, čo sa týka nových politík. Plní Joe Biden a jeho administratíva očakávania svojich voličov?

Paušálne sa to povedať asi nedá, ale rozdiel v povolebnej situácii oproti Slovensku je dvojaký. Po prvé, Joe Biden prišiel do úradu v ťažkej pandemickej situácii, ktorú bolo treba riešiť zrýchlením vakcinačnej kampane, čo sa podarilo. Druhý systémový rozdiel oproti Slovensku je, že volebné cykly sú v USA veľmi krátke: dolná komora Kongresu sa nanovo volí každé dva roky, volebná kampaň prebieha takmer neustále. Prvé dni novej administratívy sú dôležité, lebo čo sa neurobí rýchlo, to sa neurobí vôbec. A  demokrati očakávajú, že v midtermových voľbách, vo voľbách v polovici prezidentského obdobia v roku 2022, môžu prísť o väčšinu v dolnej snemovni, čiže legislatívu musia schvaľovať teraz. V Senáte je to už teraz natesno. Navyše, Senát schvaľuje bežnú legislatívu kvalifikovanou väčšinou, ktorú demokrati nemajú a nebudú mať ani po roku 2022.

v týchto voľbách zjavne volil Joea Bidena dosť široký názorový rozptyl voličov, keďže mnohí volili proti Trumpovi. Je to správny dojem alebo sa mýlim?

V zásade je to pravda, Trump je veľmi polarizujúci. Bidenovi sa aj vďaka tomu, že kandidoval proti Trumpovi, aj preto, že on je skôr nepolarizujúci, podarilo pozliepať naspäť starú demokratickú koalíciu voličov. Trump v roku 2016 vyhral tak, že na republikánsku stranu otočil predtým tradične demokratické štáty na Stredozápade – predovšetkým bielu pracujúcu vrstvu. Dlhodobým problémom demokratov a mnohých iných ľavicových strán je fakt, že robotnícka vrstva a demokratické politické elity si už nemajú čo povedať.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite