Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Richard Lintner v relácii .pod lampou: V našom tíme vidím budúcich hráčov NHL, možno až jej hviezdy

.štefan Hríb .rozhovory .pod lampou

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sú v plnom prúde. Slovensko má za sebou už tri víťazstvá a jednu prehru. Bývalý hokejista Richard Lintner sa vyjadril k odohratým zápasom, tohtoročnej zostave a k budúcnosti slovenského hokeja.

Richard Lintner v relácii .pod lampou: V našom tíme vidím budúcich hráčov NHL, možno až jej hviezdy JAROSLAV NOVÁK/TASR 24. máj 2021 Riga, Lotyšsko: Adam Jánošík a Július Hudáček sa bránia pred útokom Emila Galimova. Zo zápasu MS Slovensko – Rusko 3:1.

pred troma rokmi ste vraveli, že výmenou vedenia získame vyššiu šancu na postup do štvrťfinále a semifinále. Deje sa to?

Deje sa to všeobecne v hokeji. Hokej sa neskutočne rýchlo vyvíja. Hokejové hnutie nie je zväz, ale všetko to, čo ho tvorí. To znamená, že tam patria jednotlivé kluby, funkcionári, tréneri, deti, mládež, hráči a mnoho ďalších. Na najvyššej úrovni je reprezentácia. Tá je niečím, čo sa dá zjednotiť, pretože ak sa povie, že sa mení systém hry, nemení sa vo všetkých kluboch, ale na reprezentatívnej úrovni. To by malo vysielať signál k ostatným, ktorí by sa mali skúsiť inšpirovať alebo poučiť. Pred niekoľkými rokmi prišiel k manažmentu reprezentácie Miro Šatan, tak tam doplnil realizačný tím, o ktorom bol presvedčený, že zavedie túto črtu do reprezentácie. Toto prepojenie sa udialo. Zdá sa mi, že sa to nikdy pred tým nestalo. Treba však byť férový k obdobiu predtým, pretože sa hral úplne iný hokej. Tak, ako sa my musíme prispôsobovať a napredovať, tak napredujú aj ostatní. Stále platí, že nevieme ovplyvniť, ako budú súperi pripravení. Vieme však ovplyvniť, ako sa my vyberieme v ústrety cieľu. Dnes sa dá potvrdiť, že po majstrovstvách sveta, ktoré boli v roku 2019 na Slovensku, keď už črta systému a práce bola zrejmá, sa dnes po dvoch rokoch opäť potvrdzuje. Podľa mňa nepochybne prišlo k posunu. 

v zápasoch, ktoré sme už mali možnosť vidieť, je niečo pekné a máme pôžitok z hry. Je to to, o čom hovoríte?

Jednou vecou je, že tréneri a realizačný tím vyberajú hráčov, ktorí v prvom rade musia spĺňať veľmi tvrdé korčuliarske parametre. Je to do istej miery novinka, no ide o všeobecný trend. Pre laika tak hra vyzerá esteticky dobre. Nikdy to však nie je tak, že by nešlo o to, aby sme postúpili. Správca mužstva to   môže vnútorne komunikovať, no fanúšik by mal vždy vnímať a očakávať víťazstvo. Najhoršie je, keď tím neuspeje a reakcia fanúšikov je taká, že im to nevadí. To je začiatok konca. Fanúšik sa musí tešiť z víťazstva a hnevať sa na prehru. Z pohľadu športovca sa toho netreba báť, pretože ide o dobrú správu. 

čo hovoríte na prvé dva zápasy Slovenska na tohtoročných majstrovstvách?

Prvé dva zápasy boli podľa mňa odľahčené tým, že sa mužstvo nezaťažovalo výsledkom. Keď sme vyhrali druhý zápas, tešil som sa, že máme ďalšie víťazstvo a pripísané body. Ale zdalo sa mi, že tím sa pohľadmi až ospravedlňoval divákom, že nevyhrali ešte viac. To by mohlo byť nebezpečné, lebo obava z toho, čo povie fanúšik, môže byť skôr deštruktívna ako konštruktívna. V prvom zápase išlo všetko tak, ako malo. Tím bol nezaťažený a robil veci bez toho, aby nad nimi priveľa premýšľal. Potom to, samozrejme, aj pekne vyšlo. Chalani boli nabudení a neriešili, ako čo rozhodca odpískal. Išli dopredu a zrazu sme vyhrali. 
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite