Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Exveľvyslanec Česka v Izraeli: Západ ukazuje pokrytecký pacifizmus. Keby Izrael počúval jeho rady, už dávno by neexistoval

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Predstavme si situáciu, keď by agresor vystrelil 4 000 rakiet na Paríž, Londýn či Washington. Územie agresora zrovnali so zemou – právom. Ak sa však úspešne bráni Izrael, Západ vyzýva na zloženie zbraní. Keby Izrael počas svojej existencie počúval rady Západu, najmä Európy, už by dávno neexistoval, hovorí v rozhovore bývalý veľvyslanec Česka v Izraeli Tomáš Pojar.

Exveľvyslanec Česka v Izraeli: Západ ukazuje pokrytecký pacifizmus. Keby Izrael počúval jeho rady, už dávno by neexistoval NGUYEN PHUONG THAO/CNC/PROFIMEDIA

posledné dni počúvame v médiách, že prímerie medzi Gazou a Izraelom nastalo vďaka medzinárodnému tlaku, je to naozaj tak?

Čiastočne áno. Myslím, že keby nebol na Izrael vyvíjaný tlak, ešte pár dní by bombardoval niektoré ciele Gazy. Hamas bol evidentne pripravený na prímerie už niekoľko dní. Práve Izrael chcel ešte zasiahnuť pár cieľov. Dúfame, že ďalšie kolo vojny s Hamasom nás čaká pravdepodobnejšie neskôr než skôr, konflikt sa však rozhodne neskončil 

prečo Izrael nezničil aj ostatné ciele, ktoré chcel?

Pretože sa naň vyvíja zo zahraničia tlak a preň svoje bojové operácie nemôže dokončiť. Nemá na ne dosť času.

ako to myslíte, že nemá dosť času?

Svet naň vyvíja taký tlak, že sa stáva v očiach sveta agresorom, aj keď sa Izrael v skutočnosti bráni útokom teroristickej skupiny. Nemôže si dovoliť pokračovať, hlavne vo chvíli, keď naň tlačí najväčší spojenec, teda Spojené štáty.

 

kedy bude podľa vás tento konflikt opäť eskalovať?

Vzhľadom  na to, ako dlho tie boje trvali a ako masívne, ale krátko Izrael zasahoval, dúfam, že prímerie vydrží niekoľko rokov. Izraelčania hovoria, že by bol úspech, keby sa medzi Gazou a Izraelom nebojovalo päť rokov. Myslím si však, že sa to nedá zaručiť. Po minulej päťdesiatdňovej prestrelke trval pokoj bez zbraní s drobnými porušeniami sedem rokov. Predpokladám, že pár rokov by to azda mohlo trvať, ale istota tu nie je.

prečo sa nevyvíja tlak na Gazu a Palestínčanov, aby neútočili na Izrael?

Na Izrael sa berie úplne iný meter než na ostatné armády sveta. Od prvého dňa, keď začnú dopadať rakety na Izrael, sa hovorí o tom, že musí nastať mier. Izrael kritizujú za to, že sa vie brániť, má na svojej strane málo obetí a že tých viac než štyritisíc rakiet nedopadlo na izraelské územie a nezabilo tam ľudí. Izrael sa vie brániť, vie bojovať a má protiraketový systém, ktorý nie je bezchybný, no väčšinu rakiet zasiahne. Neustále počujeme, koľko je mŕtvych na strane Palestíny a koľko na strane Izraela. Bez toho, aby sa hovorilo o tom, kto prvý začal vystreľovať rakety a kto cielene mieri na civilné ciele. Prvý, kto volá po prímerí, je Západ. Západ tlačí na Izrael, respektíve mu upiera právo brániť sa. Nedáva mu dostatočný čas a možnosti na obranu vlastných občanov. Vždy trvá niekoľko dní, kým tlak na Izrael vzrastie. Je však isté, že po niekoľkých dňoch protiofenzívy medzinárodný tlak na Izrael príde. Motívov, prečo to tak je, je hneď niekoľko. Jednak ide o  západnú predstavu o tom, ako funguje svet – že si všetci vedia sadnúť okolo okrúhleho stola a tam sa na všetkom dohodnúť. Západ verí, že žiadna armáda a obrana nie sú potrebné. Západný svet, a najmä Európa, je veľmi pacifistický a nedokáže pochopiť, že existujú krajiny, na ktoré sa útočí a ktoré sa musia brániť.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite