Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šéf rozpočtového výboru: Ak navýšime deficit o vyše tri miliardy, tak nastúpime na vlak smerom do Grécka

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič v otvorenom rozhovore o deficitnom rozpočte, ktorý navyše vláda plánuje navýšiť o ďalšie 3,4 miliardy, čím by sa deficit vyšplhal na desať percent.

Šéf rozpočtového výboru: Ak navýšime deficit o vyše tri miliardy, tak nastúpime na vlak smerom do Grécka Boris Németh Marián Viskupič

v rozhovore sa dočítate:

  • čo hovorí na Matovičove plány s daňami, odvodmi a dotáciami na deti,
  • či sa majú živnostníci a podnikatelia obávať tejto vlády,
  • aké sú pre neho a pre SaS červené čiary vo zvyšovaní daní,
  • kedy bude vláda šetriť a menej míňať,
  • či smerujeme na grécku cestu.

pred časom mal minister financií Matovič tlačovku o daňovo-odvodovej reforme. Na tejto tlačovke sme sa nedozvedeli dokopy nič okrem toho, že Matovič plánuje zvýšiť prídavky na dieťa na 200 eur, zlúčiť sociálne a zdravotné odvody a zaviezť férové dane. Aký je váš pohľad na vystúpenie ministra financií?

Ak má byť reforma, ktorej výsledkom je nový systém deficitný o 2,5 miliardy, tak sa nemôžeme baviť o reforme. Navyše nejde o 2,5 miliardy, ktoré by boli použité jednorazovo. Prijaté pravidlá by platili minimálne do konca volebného obdobia, teda náklady na návrh ministra Igora Matoviča činia minimálne sedem a pol miliardy. Druhá časť tlačovky bola o zjednodušení daňového a odvodového systému, s čím súhlasíme. Ale bez reálnych čísel a parametrov sa nepohneme. Povedať, že minister chce zjednodušiť systém, je jedna vec, no ukázať ako, to je niečo iné. Videli sme len náčrt reformy.

náčrt? Tri body na monitore ani zďaleka nepripomínajú reformu.

Musím súhlasiť. I slovo náčrt je prisilné.

ste predsedom finančného výboru NR SR. Viete, ako bude pripravovaná reforma vyzerať?

Nie. 

nie je neštandardné, ak predseda finančného výboru, ako i minister hospodárstva Richard Sulík ešte stále nevideli návrh reformy, ktorá by bola pri akejkoľvek vláde ich vlajkovou loďou? 

Taká je realita a je mi to ľúto. Skôr sa musíme zamyslieť, prečo takto naša koalícia funguje. Ak by som sa pozrel len na tlačovku Igora Matoviča, tak týmto vystúpením urobil hádam všetko preto, aby sa reforma ani pri tej najlepšej vôli nepodarila. Reforma sa neavizuje na tlačovke, najprv sa o nej musí diskutovať s koaličnými partnermi a s odbornou verejnosťou. 

minister Matovič tvrdí, že tú reformu začal pripravovať už jeho predchodca a dnes premiér Eduard Heger. Videli ste teda aspoň návrhy z dielne Hegera?

Nie. Keď som ministerstvo financií žiadal o náčrt reformy, tak som nedostal na papieri nič. 

ako sa dá spraviť daňovo-odvodová reforma, ak ju kľúčoví hráči koalície nevideli? Ministerstvo teda nachystá reformu a až následne o nej bude diskutovať s koaličnými partnermi a „nebodaj“ odbornou verejnosťou. Nie je postup konštrukcie totálne obrátený?

Takto sa reformy robiť nedajú. Ak má mať akákoľvek zásadná reforma nádej na úspech, musí byť koaličná, a nie reforma jedného ministra. Vzhľadom na to, že reforma, ktorú Igor Matovič predstavil, je deficitná, neviem si predstaviť, ako by mohla byť v danom nastavení zrealizovaná a prijatá. Daňovo-odvodová reforma by vždy mala byť na začiatku neutrálna s tým, že novým nastavením sa získa vyššia konkurencieschopnosť a na základe zlepšenia ekonomiky sa ráta s vyššími príjmami. Teoreticky je možná aj dohoda na malej deficitnosti na začiatku, ale so silným impulzom konkurencieschopnosti ekonomiky. Ale zabudovať do reformy trvalý ročný deficit 2,5 miliardy nie je možné. Ani v mene rodinnej politiky to nie je možné. Takto jednoducho sa populačný problém vyriešiť nedá, ale hrozba rozvratu verejných financií je veľmi výrazná.    

mnohí ľudia verili, že vláda bude propodnikateľská. Keď som počúval slová ministra financií, mal som dojem, že je to priamy a cielený útok na SZČO, slobodné povolania a podnikateľov. 

Bohužiaľ, z toho, čo bolo na tlačovke povedané, sa iný dojem nadobudnúť ani nedal. Tento pocit bol ešte posilnený útokmi Igora Matoviča na prítomných novinárov, čo bolo jednoznačne za čiarou. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite