Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ministerka spravodlivosti Kolíková: Chcem dotiahnuť, čo sme začali s Luciou Žitňanskou, je to kľúčová vec

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí o tom, čo si vzala zo svojho odvolávania a čo bolo skutočnou príčinou toho pokusu o jej vytlačenie z kresla šéfky rezortu. Čo jeho výsledok znamená pre Slovensko? Je už proces obnovenia spravodlivosti nezvratný?

Ministerka spravodlivosti Kolíková: Chcem dotiahnuť, čo sme začali s Luciou Žitňanskou, je to kľúčová vec Boris Németh

v rozhovore sa dočítate:

  • ako ustála svoje odvolávanie v parlamente a ako to prežívala,
  • aký má vzťah s Igorom Matovičom,
  • prečo čelí odporu a oponentom vo svojej práci,
  • či sa jej podarí presadiť reforma justície.

ako sa cítite?

Som vyčerpaná. Nielen fyzicky. Boli tam tlaky nielen z opozície, ale aj koalície. Chcem robiť reformu, a tak potrebujem mať silnú podporu koalície, aby som ju mohla presadiť. Novela Ústavy je veľká vec, ktorá sa podarila, a to aj vďaka bývalému premiérovi Matovičovi. Bola to kľúčová zmena pre justície, či už preto, že je zriadený Najvyšší správny súd, alebo preto, že Súdna rada má jasné oprávnenia, na ktorých základe robí majetkové previerky. V Súdnej rade sme povedali, že by tam malo byť pravidlo 50/50, čiže polovica sudcov a polovica nesudcov. Teraz je pred nad nami súdna mapa. Je to dôležitá vec pre justíciu, aby sa mohla nadýchnuť a je aj o pretrhnutí korupčných väzieb. A na to, aby sa mi to podarilo presadiť, potrebujem silnú podporu v parlamente.

keď ste si vypočuli alebo prečítali o sebe všetky tie veci, čo to s vami robí?

V niečom to bolo ťažšie v kauze Lučanský. Bolo tam veľa osobných urážok a vyhrážok. Súviselo to s mojím rezortom, to bremeno bolo na mne, zažila som neuveriteľný atak zo všetkých strán, no myslím, že sme to zvládli. Teraz to bolo iné, lebo sa to týkalo priamo mňa, či som v konflikte záujmov alebo nie. Mala som jasno v tom, že nie. Ale týkalo sa to aj mojich najbližších. Spôsob sa mi javil neprimeraný, našli najcitlivejšie miesto, moju rodinu. Korupciu na mne nenašli, na veci si nepotrpím, no keď mi útočia na najbližších, tak to mi nie je jedno.

keď ľudia, ktorí chcú meniť svet, spravia chybu, padne na nich často väčšia kritika ako na ľudí, ktorí nič nechcú. Tejto vláde sa podarilo najviac zmien. Na druhej strane váh je nevlastná sestra, ktorá spravila veľkú chybu. Máte rodinu, ktorá má firmu, čo ste zdedili. Nechcem tie kauzy rozoberať, no človek, ktorý vás nepozná, môže povedať, že ste ako ostatní. Vy ste ministerka spravodlivosti, ktorá má veľa kritikov, tam sa vyžaduje aj dojem, no nepriatelia zmien tvrdia, že ste symbol korupcie. Môže to byť pre vás mierne oslabenie?

Je to tak. No cítim silnú podporu premiéra. Sú tam ďalší traja koaliční partneri, ktorí ma chcú, čiže naša strana Za ľudí a Sas. So stranou Sme rodina sme v konflikte, lebo nemáme rovnaký názor, ako by mala vyzerať právna úprava ku kolúznej väzbe, no líder hnutia Sme rodina mi vyjadroval podporu. A potom tu mám posledného koaličného partnera, kde ani nemôžem povedať, že je to „fifty-fifty. Dôležité bolo vyhlásenie podpredsedu parlamentu Gábora Grendela, ktorý mi tiež vyjadril podporu. Treba tomu nechať priestor a čas, aby som si s hnutím OĽaNO dovysvetlila nejaké veci aj z dávnejšej koaličnej krízy, aby som bola úspešná na presadenie reforiem. Dôležité je, či som pre verejnosť dostatočne kredibilná, aby som s reformou mohla ísť ďalej. Dostala som veľa prejavov podpory, ale môže ísť o bublinu, v ktorej žijem. Treba ísť ďalej, testom bude každý ďalší návrh zákona, ktorý donesiem do parlamentu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite