Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister bezpečnosti za prezidenta Busha pre .týždeň: Putin koná presne podľa starých pravidiel ešte z učebnice KGB

.marína Gálisová .rozhovory

Michael Chertoff bol ministrom domácej bezpečnosti USA za prezidenta Georgea W. Busha. Po 11. septembri 2001 sa zúčastňoval na tvorbe novej bezpečnostnej legislatívy. Dnes sa venuje kyberbezpečnosti vo svete hybridných hrozieb. Aký je jeho názor na ruské akcie proti Česku aj iným krajinám?

Minister bezpečnosti za prezidenta Busha pre .týždeň: Putin koná presne podľa starých pravidiel ešte z učebnice KGB PROFIMEDIA

v rozhovore sa dočítate:

  • ako hodnotí politiku Putina po útoku na český muničný sklad,
  • ako by mal Západ postupovať voči politike Kremľa,
  • ako o vzťahu k Rusku rozmýšľa americký prezident Joe Biden,
  • či sú opodstatnené postoje, ktoré vnímajú Rusko ako obeť.

v komplikovanej medzinárodnej situácii, keď už niekoľko rokov Rusko vedie hybridnú vojnu proti krajinám Západu, sme sa dozvedeli správu, ktorá ju ešte viac skomplikovala. Česko zistilo, že výbuch, ktorý sa odohral v roku 2014 vo Vrběticiach, a pri ktorom zahynuli dvaja nevinní ľudia, bol v skutočnosti útok – atentát vykonaný príslušníkmi ruských tajných služieb. Čo to vypovedá o politike Vladimíra Putina, keď sa udeje niečo také na pôde člena NATO?

Viem o tomto prípade a musím zdôrazniť, že to ani nebol jediný príklad, keď sa niečo také odohralo. Medzi atentátnikmi, ktorí konali v českých Vrběticiach, boli podľa všetkého dvaja, ktorí sa vo Veľkej Británii pokúsili v roku 2018 otráviť Skripaľovcov. Stalo sa to na britskom území a Veľká Británia je takisto členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Vtedy sa síce Rusom nepodarilo otráviť Skripaľa, ale ich obeťami sa stali náhodní nevinní ľudia. Je teda jasné, že Putin vystupňoval agresivitu, s akou využíva tajných agentov alebo spolupracovníkov pri vykonávaní smrtiacich útokov v krajinách NATO. Koná presne podľa starých pravidiel ešte z učebnice KGB. K tomu si treba pripočítať jeho agresivitu na hraniciach s Ukrajinou, hromadné presuny vojsk a vojenskej techniky. A, samozrejme, kyberútoky, niektoré aj na pôde USA.

o ktorých kyberútokoch konkrétne hovoríte?

Mám na mysli masívny kyberútok ruských hackerov na významnú americkú technologickú firmu SolarWinds, ktorý sa odohral ešte v roku 2020 a v porovnaní s dianím v minulosti bol omnoho rozsiahlejší. Sme svedkami toho, že Putin jednoducho skúša, čo mu dovolíme. Vidieť to aj na opakovaných preletoch ruských vojenských lietadiel nad územím NATO. Rusi napínajú svaly, zastrašujú tých, ktorých považujú za svojich protivníkov.

Téma .týždňa: Ruská ruleta

v hybridnej vojne to neraz vyzerá, že Západ ťahá za kratší koniec, že iba reaguje na to, čo robia Rusi. Ako by mal podľa vás Západ účinne konať zoči-voči takémuto napínaniu svalov?

Myslím si, že za vlády prezidenta Donalda Trumpa boli Spojené štáty americké vo svojich reakciách na Rusko skutočne veľmi slabé, a to práve preto, že vládol Trump. Z nejakého dôvodu, a pre mňa je záhadou z akého, mal totiž slabosť pre Putina a vyzeralo to, že ho obdivuje. Teraz, po nástupe prezidenta Joea Bidena, sa to podľa mňa mení. Sme svedkami prijatých sankcií aj ďalších dôraznejších odvetných krokov, ktoré sú reakciou na kyberútok na SolarWinds, ale aj na ruské pokusy ovplyvniť priebeh amerických prezidentských volieb. Myslím, že ďalšie rozmiestnenie síl NATO na území Poľska bude tiež významným signálom.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite