Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto hrá ruskú ruletu na Slovensku: Najviac sa na tom, ako Matoviča opinkali, zabávajú páni ako Kirill, tvrdí Mesežnikov

.šimon Jeseňák .rozhovory

Jedným z najrozšírenejších mýtov bo verejnom diskurze je ten o všeslovanskej vzájomnosti a o tom, že Slovania by mali držať spolu. Priatelia však nevyvolávajú vojenské konflikty, neútočia na muničné sklady a nevedú dekády trvajúce informačné a hybridné vojny. Kto sú a boli putinofili na Slovensku, pýtame sa politického analytika Grigorija Mesežnikova.

Kto hrá ruskú ruletu na Slovensku: Najviac sa na tom, ako Matoviča opinkali, zabávajú páni ako Kirill, tvrdí Mesežnikov

v rozhovore sa dočítate:

  • kde sú naše korene váhania medzi východom a západom,
  • či preberači kremeľskej propagandy jej na Slovensku reálne veria alebo sa správajú ako platení troli,
  • ako do spravodajských hier Ruska zapadá vakcína Sputnik V.

čo vás priviedlo k napísaniu knihy Kto hrá ruskú ruletu na Slovensku a o čom je?

Knihu sme napísali spolu s kolegom Jánom Bartošom. Robili sme niekoľko výskumných projektov, kde sme mapovali vplyv cudzích autoritárskych štátov na Slovensko a strednú Európu. Napokon sme dospeli k tomu, že by bolo dobré priblížiť slovenskému čitateľovi v komplexnej forme, ako sa na Slovensku presadzuje jeden štát. Je dobré uvedomiť si, že Rusko existovalo v rôznych podobách a má v našej krajine výsadné postavenie. Vytvorilo tu neformálne loby, ktoré sa systematicky snaží ovplyvniť naše vnútropolitické dianie a náš verejný diskurz. 

Slovensko ako samostatný štát má rozmanité vzťahy s rôznymi štátmi. Boli sme s Čechmi jeden štát a dalo by sa očakávať, že na Slovensku by existovalo pročeské loby, ktoré by smerovalo viac k Česku. Máte však pocit, že by sme tu mali pročeské loby, ktoré by sa usilovalo o to, aby naša zahraničná politika smerovala k Česku? 

Téma .týždňa: Ruská ruleta

ako sa fenomén ruského loby a snahy ovplyvňovať spoločenský diskurz vyvíjal na Slovensku od 90. rokov?

Zámerom tejto knihy je ukázať, prečo sa predstavitelia verejného života angažujú v prospech tohto štátu. Bývalý predseda vlády Robert Fico alebo Vladimír Mečiar, ktorý bol prokremeľský. V knihe máme poznámku, že výraz proruský je atribuovaný na niečo, čo súvisí s ruským politickým štátom. Slovo prokremeľský označuje stredobod mocenskej korporácie, ktorá sa skladá zo špecifických prvkov. Zámerom tejto publikácie je vysvetliť, že bývalý predseda parlamentu chodil do Moskvy ako na klavír a rôzni nestranícki aktéri prechádzajú na túto stranu. Prečo je tu loby štátu, ktorý nepatrí medzi našich spojencov ani partnerov? Stačí sledovať, čo píšu niektorí politickí predstavitelia na niektorých sociálnych sieťach, akým spôsobom hlasujú v národnom, ale aj Európskom parlamente v prospech Ruska. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite