Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Szalay: Zlyhaný systém registrácie na očkovanie je zlyhaním samotného štátu

.šimon Jeseňák .rozhovory

Ak by sme očkovanie zverili samosprávam, konkrétnejšie krajom, dokázali by sme očkovať efektívnejšie a rýchlejšie. Jediné čo momentálne limituje kraje v tom, aby očkovali ešte rýchlejšie, je počet vakcín.

Tomáš Szalay: Zlyhaný systém registrácie na očkovanie je zlyhaním samotného štátu Boris Németh

akým problémom musíte čeliť pri očkovaní? Avizovali ste, že v systéme registrácie na očkovanie dochádza k chybám. Napríklad, že niekto dostane jednu dávku vakcíny AstraZeneca v sobotu a následne mu príde sms, že má prísť na dávku Moderny hneď  v nedeľu, alebo že dostane ako prvú dávku Pfizer a druhú AstruZenecu. Ako je to možné?

Pôvodný objednávací systém NCZI bol strašný – tak pre ľudí, ktorí striehli večer na voľné termíny, ako aj pre vakcinačné centrá, ktorým chodili stovky ľudí na rovnakú minútu. Po zmene na Čakáreň sa síce prihlasovanie stalo menej ponižujúce, ale nefungovali tam kontroly vstupných údajov. Napríklad pri prihlásení do Čakárne neprebieha kontrola voči zoznamu zaočkovaných. Nehovoriac o tom, že sa dlho odlaďovali exporty, takže vakcinačné centrá nevedeli predpísaným spôsobom informovať, koho zaočkovali. Okrem ľudí z Čakárne sa očkujú aj veľké počty ľudí na náhradníckych zoznamoch. Navyše, v čase sa menili vekové hranice pre jednotlivé vakcíny. Toto vytvára priestor pre rôzne nedorozumenia.

Napríklad až teraz sa začnú na NCZI porovnávať rodné čísla s registrom obyvateľstva. Doteraz bolo 5 až 10 % rodných čísel, ktoré prišli z Čakárne NCZI, chybných. Nám trvá dve minúty si to prekontrolovať s registrom poistencov, a tak nerozumiem, prečo to niekto nerobí aj u nich. 

keď nevieme, kto bol zaočkovaný, ako ho potom pozvú na druhú dávku?

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite