Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský sociológ Yeremenko: Sme už dlho zvyknutí na to, že v Ruskej federácii sú politickí oponenti otrávení

.michal Oláh .rozhovory

Tvrdí, že na území okupovanom Rusmi sa nachádzajú koncentračné tábory a centrá mučenia. Jediným spôsobom ako zabrániť vojenskému konfliktu s Ruskom je podľa neho oslabenie Putinovej moci. V rozhovore pre .týždeň vedúci analytického tímu zameraného na politicko-spoločenské zmeny na Ukrajine Andrii Yeremenko.

Ukrajinský sociológ Yeremenko: Sme už dlho zvyknutí na to, že v Ruskej federácii sú politickí oponenti otrávení Archív autora

v rozhovore sa dočítate:

  • ako Vladimíra Putina vnímajú dnešní Ukrajinci,
  • dá sa predísť útoku na Ukrajinu,
  • čoho sa Putin najviac bojí a čo sa odohráva v jeho hlave,
  • šli by Ukrajinci do vojny s Ruskom.

pri rusko-ukrajinskej hranici sa zhromažďujú údajne kvôli pravidelným vojenským cvičeniam masívne vojská Ruskej federácie. Ide podľa vás o zastrašovanie alebo hrozbu reálneho vojnového konfliktu?

Neexistuje tu jasná hranica. Zastrašovanie je účinné, keď existuje nenulová šanca na spustenie hrozieb. Preto slovo „alebo“ tu nie je celkom vhodné. Príprava na vojnu nemusí nevyhnutne viesť k vojne, Rusi v istom zmysle nemusia ísť do útoku, keďže ukrajinská armáda a medzinárodné reakcie im môžu spôsobiť neprijateľné škody.

Máte pravdu, že Ruská federácia organizuje vojenské cvičenia pravidelne. Cvičenia organizujú prakticky všetky krajiny. K takým rozsiahlym koncentráciám vojsk v pohraničí však nedošlo ani v roku 2014, keď sa ruské jednotky skutočne zmocnili ukrajinského územia. Vtedy sa dokonca objavilo slovo „ichtamnet“, čo znamená ruské jednotky, o ktorých ruská propaganda hovorí „nie sú tam“. Okrem toho dochádza k hromadeniu raketových systémov v pohraničí.

A osobne sa obávam, že Rusko veľmi rado napadne cudzie krajiny a zmení život tamojšieho obyvateľstva na peklo. Môžete si porovnať, ako žijú Abcházsko ovládané Ruskou federáciou alebo časť Osetska s časťou Gruzínska, ktoré Ruská federácia nedokázala dobyť. Spomeňme si, že to bola Ruská federácia, ktorá „zaručila“, že Asadov režim v Sýrii nedisponuje chemickými zbraňami, ktoré sa potom používali na otravu ľudí.

ako priviesť Rusko k tomu, aby nezaútočilo Ukrajinu?

Existuje len jeden spôsob. Ukázať, že Ukrajina a krajiny, ktoré ju podporujú, neprijateľne poškodia Putinou moc.

ako dnes Ukrajinci vnímajú osobu Vladimíra Putina a Ruska ako bývalého kultúrne blízkeho národa? Sú to stále vaši najbližší bratia alebo prevažuje voči nim nenávisť a odpor?  

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite