Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Richard Sulík o vláde a SaS: Rok som mlčal, potom sa už nedalo, teraz dokončím prácu a začnem sa postupne sťahovať

.štefan Hríb .rozhovory

Slovensko dostalo novú vládu a s ňou šancu nepremrhať nádej z námestí. Richard Sulík, staronový minister hospodárstva, odmieta byť pesimistom. Ale vie sa realisticky pozrieť na rok vládnutia a do budúcnosti?

Richard Sulík o vláde a SaS: Rok som mlčal, potom sa už nedalo, teraz dokončím prácu a začnem sa postupne sťahovať BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • ako vníma úlohu SaS pri manažovaní pandémie,
  • kto je v tejto koalícii s kým spojenec,
  • či bol niekto za predčasné voľby počas vládnej krízy,
  • či bolo z jeho strany rozumné hrať rolu otvárača,
  • či si nová vláda získa dôveru ľudí a aké ťažké to bude,

máme už vládnu krízu za sebou? 

Máme ju za sebou a bude to platiť tak dlho, ako sa budú zo všetkých strán dodržiavať dohody. 

vláda vládla rok. Aký to bol rok pre ministra hospodárstva? 

Zaujímavý. Pôvodne som mal ambíciu stať sa ministrom financií. Na tom sme sa s Igorom Matovičom nevedeli dohodnúť, čo vôbec neľutujem. Ministerstvo hospodárstva je ríša sama pre seba a bez ministerstva hospodárstva sa v energetike aj iných oblastiach nepohne takmer nič. Zahŕňa dvetisíc zamestnancov, z toho 500 je na ministerstve a ďalší sú na úradoch a v spoločnostiach pod ním. Za ten rok som toho veľa objavil a myslím, že sme za ten rok aj spravili veľa roboty.

keď ste tu sedeli pred voľbami, hovorili ste, že toto obdobie je váš posledný veľký politický zápas. Zmenil na tom niečo ten rok?

Nie. Mám v pláne sa začať z politiky postupne sťahovať a prvý krok bude odovzdanie vedenia strany niekomu inému. To mám v pláne spraviť najneskôr po ďalších parlamentných voľbách, do ktorých ešte budem kandidovať a povediem do nich stranu. Chcem, aby sme to spravili mierovou cestou. Je dôležité nájsť nového predsedu strany.

Téma .týždňa: Recyklanti

keď sme hovorili o novom predsedovi vlády a o tom, že ním bude Igor Matovič, vyjadril som obavy, či sa to zvládne. Povedali ste, že ľudí vyvádza z miery, ako vyhrávajú neštandardné strany. Čo hovoríte po roku?

Nechce sa mi rýpať v minulosti, lebo kvôli tomu chlieb lacnejší nebude. Pozerajme sa dopredu – urobili sme zmeny, ktoré boli nutné, lebo sa nedalo takto ďalej fungovať. Rozoberanie situácie zo všetkých strán nebude mať prínos, ale bude ho mať dívanie sa dopredu a zameranie sa na to, čo vieme robiť a zlepšiť. 

nebol to ale z vašej strany predsa len chybný úsudok? 

Bol. Ľudia robia chybné úsudky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite