Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Mihál, ktorý odišiel od Krajniaka: Nemohol som a ani som nechcel utekať za Sulíkom, aby zatlačil na ministra či Matoviča

.šimon Jeseňák .rozhovory

V polovici apríla 2020 skončil ako tajomník na ministerstve práce pod vedením Milana Krajniaka. Odvtedy sa z politiky stiahol. S Jozefom Mihálom sa rozprávame o tom, prečo odišiel z ministerstva, ako hodnotí vládu a či sa dejú potrebné reformy napríklad s dôchodkami.

Jozef Mihál, ktorý odišiel od Krajniaka: Nemohol som a ani som nechcel utekať za Sulíkom, aby zatlačil na ministra či Matoviča Boris Németh

v rozhovore sa dočítate:

  • o čo sa snažil na ministerstve práce pod Milanom Krajniakom,
  • prečo nakoniec odišiel z ministerstva,
  • ako vníma fungovanie vlády a ako spomína na rokovanie koaličných rád,
  • ktoré zmeny hodnotí pozitívne a ktoré negatívne.

za posledný rok ste sa vrátili do strany SaS a nastúpili ste na ministerstvo sociálnych vecí a rodiny ako štátny tajomník. Nevydržali ste tam však dlho a odišli ste. Ako ste sa tam dostali a prečo ste odišli?

Do volieb som išiel ešte v koalícii PS/Spolu, pre ktorú voľby dopadli tragicky. V nedeľu som kolegom v Spolu oznámil, že odchádzam. V pondelok po voľbách mi zavolal Richard Sulík s tým, že vtedy bol ten správny čas na to, aby som sa vrátil do SaS. Najprv som si o tom pomyslel svoje, no potom sa k Sulíkovi pridala aj Lucia Nicholsonová a podporila ho. Po jednodňovom premýšľaní som sa teda do SaS vrátil v plnom rozhorčení a v sklamaní z výsledkov volieb. Približne desať dní na to sa ku mne doniesla informácia, že by ma chcel ako štátneho tajomníka Milan Krajniak, ktorý už mal v tom čase prisľúbené kreslo ministra práce. Premýšľal som nad tým, stretli sme sa osobne a nakoniec som to zobral. 

v tejto pozícii ste nezotrvali dlho, jeden z dôvodov bol aj to, že sa vám nepodarilo presadiť konkrétne opatrenia. Čo presne ste presadzovali a nakoniec sa to neujalo?

Ženy samoživiteľky majú naozaj vážny problém. Keď sa napríklad teraz po roku hovorí, že ošetrovné je nízke, po prvom týždni vo vláde na jednej z koaličných rád, som priniesol návrh, aby sa ošetrovné, ktoré je inak 55 percent z hrubej mzdy, čiže je to asi tri štvrtiny čistého príjmu poberateľa, aby sa pre samoživiteľky zvýšilo na 80 percent hrubej mzdy. Bola teda koaličná rada, asi trištvrte hodinu sme sa o tomto mojom návrhu bavili. Výsledkom dlhého presviedčania bolo to, že všetci súhlasili s mojím návrhom. Ale pointa bola v tom, že na tom rokovaní nebol premiér Igor Matovič a on povedal nie, lebo by sa podľa neho táto pomoc zneužívala. Ja som skrátka nemal v ruke politickú kartu, len odborné argumenty, ktoré v politike nie sú mnohokrát dostatočne silné.

čo bola ďalšia vec?

Druhá vec sa týka toho ošetrovného. Pani Molnárová z Profesie zorganizovala iniciatívu, podľa ktorej sa navrhovalo, aby ošetrovné a home office boli 50 na 50. Zamestnankyňa teda môže zostať doma, stráži dieťa, ktoré nechodí do školy, dostáva ošetrovné zo Sociálnej poisťovne v polovičnej výške, ale zároveň môže na polovičný úväzok z domu pracovať pre zamestnávateľa. Spokojný je zamestnávateľ, pretože ona niečo robí, spokojná je i ona, pretože by mala o čosi vyšší príjem, ako keby bola odkázaná len na to ošetrovné, stará sa o dieťa a spokojní sú vlastne všetci, a to aj Sociálna poisťovňa. Tento návrh takisto minister Krajniak nebol schopný presadiť, už neviem presne prečo, ale nepresadil ho. Pre mňa to bolo vážne sklamanie.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite