Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanec Benčík zo Za ľudí: Pomohlo by, keby Remišová odstúpila. Ak dôjde k trojkoalícii bez SaS, vystúpim z klubu

.šimon Jeseňák .rozhovory

Ján Benčík deklaroval svoju vôľu odísť z koalície i z poslaneckého klubu Za ľudí, ak Igor Matovič neabdikuje na premiérsku stoličku. Na otázku, prečo nie je strana Za ľudí schopná povedať, že je ochotná vládnuť iba v štvorkoalícii, odpovedá bojovník proti extrémistom.

Poslanec Benčík zo Za ľudí: Pomohlo by, keby Remišová odstúpila. Ak dôjde k trojkoalícii bez SaS, vystúpim z klubu BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • čo je najväčší problém súčasnej vlády,
  • ako vidí vystupovanie svojej predsedníčky Veroniky Remišovej,
  • čo urobí, ak príde k trojkoalícii bez strany SaS,
  • či by zahlasoval v určitom prípade za predčasné voľby.

ste rok v parlamente. Súčasná vláda vznikla aj vďaka protestom Za slušné Slovensko či svojej rétorike boja proti mafii. Aký máte z prvého roku vládnutia dojem?

Výsledky volieb mnohých prekvapili najmä tým, ako dopadli a ktoré dve strany sa stali v rysujúcej sa koalícii najsilnejšími: OĽaNO a Sme rodina. Už tu bol signál, že vládnutie nebude prechádzka ružovou záhradou. Obavy sa naplnili.

čo je najväčší problém vlády?

Určite Igor Matovič. Hnutie, ktoré Igor Matovič založil a vedie, je antisystémovým prvkom, aký nie je dlhodobo zlučiteľný s fungovaním parlamentnej demokracie. OĽaNO je antisystém, navyše spojený, veľmi citlivo povedané, s neštandardným lídrom.

a čo je najväčší problém Igora Matoviča ako premiéra? On sa predsa od svojho vstupu do politiky nezmenil...

Áno, práve to je jeho problém. Igor Matovič je nevyrovnaná osobnosť. No ešte sa vrátim k výsledku volieb. Ako prvé mi napadlo, že strany SaS a Za ľudí musia vytvoriť dvojblok. S týmto som sa obrátil aj na stranu Za ľudí, za ktorú som kandidoval. Obe tieto strany sú programové a nepopulistické a majú byť hlasom rozumu a stability vo vláde. K niečomu takému však nedošlo, čo je pre mňa dodnes nevysvetliteľné. Dvojblok SaS a Za ľudí mohol mať veľkú váhu, keďže Matovič sa od samého začiatku opieral o hnutie Sme rodina. Strany SaS a Za ľudí mali dokopy 25 poslancov a bez nich sa nedala vytvoriť vláda.

je nevytvorenie dvojbloku najväčšia chyba, ktorú tieto dve strany spravili?

To bola prvá chyba. Druhá chyba je, že tento dvojblok nebol vytvorený dodnes. Práve v týchto rozhodujúcich chvíľach tento dvojblok chýba.

Téma .týždňa: Kôl v plote

čia je to chyba?

Počul som rôzne interpretácie. V strane Za ľudí sa hovorí, že to bolo pre nezáujem Sulíka či pre jeho požiadavky, pre stranu neakceptovateľné. Neviem, ako to skutočne bolo, nikdy som nebol súčasťou žiadnych rokovaní a som odkázaný iba na informácie z druhej ruky. Čo sa týka spolupráce počas tejto krízy, vyzerá to trochu inak.  Richard Sulík povedal, že ak by dostala SaS ponuku byť v trojkoalícii bez strany Za ľudí, neprijali by ju, pretože by to bola zrada na strane Za ľudí. Predsedníčka strany Za ľudí Sulíkov výrok dezinterpretovala a povedala, že Richard Sulík označil stranu Za ľudí za zradcov.

vládna kríza sa začala tým, že Igor Matovič objednal a priviezol na Slovensko ruskú vakcínu Sputnik V. Keď ste videli tlačovku Igora Matoviča na košickom letisku, čo ste si pomysleli?

Takéto konanie je pre Igora Matoviča typické. Chce byť ten, kto „zachráni“ Slovensko a ohúri svet. Geopolitické dôsledky svojho konania nechápe doteraz. Pravda je, že v určitých kruhoch je po vakcíne Sputnik V dopyt. A ak by táto vakcína bola certifikovaná, tak proti jej použitiu nič nemám.

po tejto tlačovke opustil koalíciu Tomáš Valášek. Vy ste reagovali, že ak vláda nevymení ministra Mareka Krajčího a premiéra Igora Matoviča, aj vy odídete z koalície.

Áno, moje stanovisko platí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite