Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psychiater Peter Hunčík predpovedal vládnu krízu: Matovič manipuluje, nedá sa s ním vládnuť

.štefan Hríb .rozhovory

Prečo idú do politiky ľudia ako Donald Trump? A prečo Igor Matovič? Psychiater Péter Hunčík bol pred rokom pesimistický ohľadne udržania súčasnej vlády. Jeho obavy sa rýchlo potvrdili.

Psychiater Peter Hunčík predpovedal vládnu krízu: Matovič manipuluje, nedá sa s ním vládnuť BORIS NÉMETH Péter Hunčík tvrdí, že je veľká tragédia, že ľudia, ktorí hrajú prvú ligu, politiku ignorujú. Išli do biznisu, niektorí sú právnici. Všade do politiky idú ľudia ako Donald Trump, pani Merkel odchádza a my nevieme, kto ju zastúpi.

 v rozhovore sa dočítate:

  • prečo vládni predstavitelia nezvládajú svoje funkcie,
  • nakoľko Igor Matovič zvládol riadenie koaličnej vlády,
  • aký je svet predsedu vlády, v ktorom je skoro s každým rozhádaný,
  • Ako dopadne koaličná kríza.

pred rokom vznikla nová vláda. Po rokoch mafiánskeho štátu sme všetci dúfali, že sa niečo zmení. No v jej zložení bolo varovanie, či to dokáže. Peter, vtedy si povedal prognózu, ktorá mnohých zamrazila: že sa to nepodarí. Z osobnostných dôvodov, z medzinárodných dôvodov, pre postoje k Moskve. Prešiel rok a všetko, čo so si povedal, sa naplnilo. Tvoja reakcia?

Nie som rád, ale hodnotil som situáciu na základe faktov, ktoré som poznal. Dobrých osem až desať rokov som mohol sledovať slovenských politikov a z ich správania som pochopil, že na tvorenie exekutívy nemajú schopnosti a vládnutie nezvládajú.

čo hlavne nezvládli?

Na začiatku vládnutia premiér Matovič pochyboval, či má byť premiérom. Zdravý rozum vtedy diktoval, keď sme už mali správy o pandémii, aby prepustil moc nejakému odborníkovi. Mal by možnosť zostať v pozadí, čakať, ako sa to vyvinie, zbierať informácie a pripraviť sa na funkciu, ktorá vyžaduje iné schopnosti, ktorými premiér nedisponuje. Neurobil to. V tom zohrali úlohu aj jeho poradcovia, ktorí sa mohli dostať do funkcií jedine vtedy, keď sa Matovič stane premiérom. No hlavný problém bol v tom, že on ani jeho strana nemali víziu, ako by mohla vyzerať budúcnosť Slovenska. Fico a Kaliňák priniesli systematické zlo. Matovič hovoril, že zrušíme korupciu, no chýbalo mu systémové riešenie. Ostal na populistickej úrovni. V rámci boja proti pandémii išlo o svetlé chvíle, keď sa podarilo toho a toho človeka dostať, kam patria, no víziu, ako má Slovensko vyzerať, dodnes nepripravili. A práve o tom hovorím. Na to nemajú.

Téma .týždňa: Vysoká hra nízkych

byť len proti korupcii nestačí. No bavíme sa tu o poste premiéra v koaličnej vláde. Od predsedu vlády sa vyžadujú nejaké vlastnosti a schopnosti. Nakoľko Igor Matovič zvládol riadenie koaličnej vlády?

Človek sa správa podľa latinského príslovia simile simili gaudet, teda človek si podobného človeka chváli a s tým chce spolupracovať. V tejto koaličnej štruktúre človek, ktorý sa podobá na pána premiéra, je Boris Kollár. S ním sa snažil vytvoriť najužšie väzby, ale keď sa pozriem na anamnézu pána Kollára, spojiť sa v boji proti korupcii s ním, ktorý mal s korupciou úzke vzťahy, je veľmi problematické. Pán Sulík je silná osobnosť, dalo sa očakávať, že tam budú konflikty a premiér vedel, že by tam aj mohol prehrať. Sulík je asi jediný odborník vo vláde aj napriek všetkým problémom, ktoré má, čiže problém s egom, osobnosťou. Vo vláde sa vytvorila asymetria. Na jednej strane tí, ktorí majú matematickú prevahu, ale kvalita je na opačnej strane. Za túto asymetriu zodpovedá Matovič, ale aj výsledok volieb. 

je tu aj spor predsedu vlády s každou skupinou, ktorá mala trochu iný názor. Vedcami, samosprávou, lekármi, novinármi. Čo je to za svet, kde všetci sú nepriatelia?

Kolegovia ma poprosili, aby som nerobil psychiatrizáciu verejného života na Slovensku. Majú pravdu. Je zlé, keď sa má psychológ alebo psychiater vyjadriť k určitým krokom spoločenského života. Lenže keď mám problém v spoločnosti a  objavia sa také symptómy na Slovensku, ale nielen tu, aj v USA, Brazílii či v Poľsku,  kto má byť v takýchto prípadoch tým, ktorý pomenuje a upozorní spoločnosť na tieto problémy? Neviem. Môj priateľ Jerry Post napísal knihu Narcizmus a politici. Príznaky svedčia o tom, že sú náznaky poruchy, s ktorou by sa dalo úspešne žiť, keď si človek v rámci spoločnosti nájde svoje miesto, no v špičkových politických miestach sú tieto osobnostné problémy veľmi viditeľné a dokážu ovplyvniť život v spoločnosti. To, čo vidíme u nášho pána premiéra, nájdeme u Trumpa, ktorý mal rovnaké problémy s ľuďmi s iným názorom. Viktor Orbán v Maďarsku vybudoval celý systém, aby sa ľudia s iným názorom ani nedostali k slovu. Teraz ide o to, akú úlohu hrá spoločnosť. Preto som bol pesimista, pretože viem, že keď nie sú osobnostné problémy vyriešené včas, už sa s tým nedá nič robiť. Psychológ sa pozerá na svojho pacienta a vie, že tento človek bude žiť s týmito charakteristikami do konca života.

predseda vlády by mal spájať, nie rozdeľovať. Aká je zodpovednosť zvyšných troch strán? Mohli to zvládnuť lepšie?

Neviem. Je to mimoriadne ťažká záležitosť. Posty pre koaličných partnerov boli rozdelené kvalitatívne nižšie, než mal Matovič a jeho strana. Nevyznám sa v tom, ako prebiehajú rôzne rokovania, ale štruktúra vládnej garnitúry je zlá. Je to ako slon v obchode s porcelánom. Je jedno, či je dobrák alebo zlomyseľný, všetko rozbije. Táto štruktúra nemôže vládnuť. Buď sa na kľúčové posty dostanú ľudia, ktorí budú ochotní prijať realitu, že treba počúvať ostatných a najmä budú mať cit, že Slovensko potrebuje nejakú víziu, ako má vyzerať v roku 2025. Bez toho vládnuť sú len prázdne gestá. Na vládu by mali byť napojené občianske a nezávislé inštitúcie, univerzity, akadémia vied. Máme skvelých odborníkov, vidno to na vedcoch, ktorí pracujú na pandémii. No premiér, keďže nerozumie týmto veciam a bráni sa im, robí rôzne manipulácie, aby sa vec vrátila na ihrisko, v ktorom sa vyzná. V roku 2015 sa jeden denník pýtal, kto je na Slovensku najväčším manipulátorom. Drvivá väčšina povedala, že Fico, len dvaja vrátane mňa sme povedali, že Matovič. Má bunky manipulovať s citmi, emóciami a miešať karty, ako mu to vyhovuje. Spomeňme si na Procházku. Sú to mafiánske metódy, keď si sadnem k tebe a mám na sebe zariadenie, aby som mohol zneužiť rozhovor medzi nami. Bol dobrý v deštrukčnej činnosti, čiže prispel k rozpadu Ficovho režimu, ale nemá na to, aby vytvoril niečo, čo by mohlo byť víziou pre túto krajinu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite