Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský minister zahraničných vecí pre .týždeň: Matovičov výrok bol ako dýka do chrbta

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Rusko nemá potrebné množstvo vakcíny Sputnik V na zaočkovanie vlastnej populácie a namiesto očkovania vlastných občanov je ochotné ju predať inej krajine. Rusko zároveň využíva Sputnik V ako nástroj politickej a hybridnej vojny, hovorí minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba.

Ukrajinský minister zahraničných vecí pre .týždeň: Matovičov výrok bol ako dýka do chrbta HENNADII MINCHENKO/UKRINFORM/GETTY IMAGES Dmytro Kuleba minister zahraničných veci Ukrajiny.

v rozhovore sa dočítate:

  • ako vníma výroky Matoviča o ruskej vakcíne,
  • či sa stala vojna na Ukrajine zamrznutým konfliktom,
  • aký je vzťah medzi Ukrajinou a novou americkou administratívou.

premiér Igor Matovič počas nedávneho rozhovoru povedal nesmierne nešťastnú vec: že za dodávku ruskej vakcíny Sputnik V sľúbil Rusku Zakarpatskú Ukrajinu. Aká bola Vaša reakcia na tento výrok? 

Bol som prekvapený, keďže to bola dýka do chrbta Ukrajiny. Výrok ma pobúril. Pýtal som sa sám seba, či by som ja takýmto spôsobom „žartoval“ na účet dobrého priateľa, a moja odpoveď bola nie. Na výroky premiéra som zareagoval ihneď na Twitteri. Chcel by som oceniť, že slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok a neskôr aj premiér Igor Matovič sa za tieto výroky úprimne ospravedlnili. Celý incident je príučkou, že takéto vtipy sú z definície nevhodné.

mohli by ste nám opísať, v akej atmosfére sa niesol rozhovor medzi vami a ministrom Korčokom?

Komunikovali sme textovo. S Ivanom Korčokom som sa osobne stretol pred dvoma alebo troma týždňami a viedli sme vtedy skvelý rozhovor, takže rozumiem, že Ivan Korčok musel mať z výrokov premiéra Matoviča zlý pocit nielen ako minister zahraničných vecí Slovenska, ale aj ako občan Slovenska, ktorý rešpektuje susedov.

rozprávali ste sa aj s naším premiérom, či iba s pánom Korčokom?

Nerozprával som sa s Igorom Matovičom. Od pána premiéra sme dostali verejné ospravedlnenie prostredníctvom tweetu. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite