Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Organizátorky protestov Za slušné Slovensko Farská a Bruncková: Aby štát dobre fungoval, nestačí nekradnúť

.štefan Hríb .rozhovory

Reformný potenciál tejto vlády bol značný. Veľa z neho odhryzol covid, nedá sa však ukazovať prstom iba na pandémiu. Aký je stav reforiem dnes? Dá sa ešte niečo dosiahnuť? Hovoria Karolína Farská a Veronika Bruncková, zakladajúce členky hnutia Za slušné Slovensko.

Organizátorky protestov Za slušné Slovensko Farská a Bruncková: Aby štát dobre fungoval, nestačí nekradnúť Boris Németh Karolína Farská: Aby štát dobre fungoval, nestačí nekradnúť. Jediný, kto dláždi cestu Hlasu, je OĽaNO, jeho predseda a ľudia, ktorí toto držia. Pripadá mi to nezodpovedné, šialené a smutné.

v rozhovore sa dočítate:

  • ako hodnotia vládu po jej roku,
  • či stačí na dobrú vládu len to, aby zatočila s mafiou,
  • na koľko je étos slušného Slovenska prítomný vo vláde,
  • či si oddýchli po protestoch,  ktoré organizovali.

aký máte po roku novej vlády pocit?

Karolína Farská (KF): Nikto nečakal výsledky volieb, pretože rozloženie hlasov sa zmenilo posledné dva týždne pred nimi. A nikto nečakal ani to, že príde pandémia. Rok človek sleduje, že sa to kompetentne nerieši a že pri moci je človek, ktorý má problém zvládať vlastné ego a emócie. Často sú najdôležitejšie kroky v rukách ľudí, ktorí sa správajú amatérsky. Sú možno schopní, ale sú rukojemníkmi v tomto kolese. Umiera sto ľudí denne, premiér vydiera všetkých cez obskúrne veci a deje sa jeden medzinárodný prešľap za druhým. Je to šialené.

Veronika Bruncková (VB): Som sklamaná, lebo sa naplnilo najhoršie, čo sme čakali. Pamätám sa na deň volieb, keď sme si vraveli, že vieme, aký je Matovič a že čakáme od neho bláznivé veci. On to ešte ale eskaloval. Vedeli sme, že Kollár má mafiánske kontakty – a jeho ľudia sa správajú vo vláde ako mafiáni. Vedeli sme, že SaS má kvalitných ľudí, ale je ich málo počuť. To, že nesieme medzinárodnú hanbu, je pre mňa ťažké. Sme ľudsky unavení z pandémie a  v politike by mali stáť ľudia, o ktorých sa dá oprieť. Nemôžem im však veriť ani v tom, že sa budú môcť moji rodičia zaočkovať vakcínou Astra Zeneca, pretože si musím všetko naštudovať sama. Je to veľké sklamanie.

jedna pozitívna vec sa stala. Mnohí, ktorí boli predtým nedotknuteľní, sú teraz zadržaní. Dnes bol zadržaný aj nový šéf tajnej služby, čo je na jednej strane hrozná správa a na druhej dobrá, že neexistujú „naši ľudia“. Jeden z dôležitých cieľov námestí Za slušné Slovensko bol, aby sa trestné činy trestali. Do akej miery sa toto splnilo?

KF: Minulý mesiac boli tri roky od vraždy Jána a Martiny. Človek na to myslí aj počas vládnutia novej vlády. Pozitívne hodnotím, že Smer je preč a mohli sme začať znova. Pred rokom by však bolo neuveriteľné predstaviť si, že Smer bude v podobe Hlasu ešte obľúbenejší. Momentálne je Hlas náhrada za Smer. Udivuje ma, ako premiér nechce vyvodiť sebareflexiu a ako nemá žiaden nadhľad. On predsa nie je vládca, ktorý tu bude navždy. Teraz sa očisťuje justícia a nastáva reforma. Ministerka Kolíková je jeden z mála svetlých bodov, ktorý to priniesol. S tým, čo sa začalo, sa však nedá uspokojiť. To, že dnes zadržali Vladimíra Pčolinského, môže byť použité ako argument, že neexistujú „naši ľudia“, ale on tu bol ešte za predchádzajúcej vlády. 

Téma .týždňa: Memorandum-dum

 VB: Rozčuľuje ma, keď sa politici chvália, že je to ich zásluha.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite