Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dokumentarista Pavol Barabáš: Človek nejde na hory s tým, že môže zomrieť. Ide za dobrodružstvom

.peter Bálik .rozhovory .rozhovor

Jozef Just, Dušan Bečík, Peter Božík a Jaroslav Jaško. Slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša dlho mrzelo, že o nich vo svete takmer nikto nevie, a tak sa rozhodol nakrútiť o nich film. Evererest (Najťažšia cesta) je poctou týmto štyrom horolezcom, ktorí v roku 1988 na najvyššej hore sveta zahynuli, no posunuli hranice tohto extrémneho športu.

Dokumentarista Pavol Barabáš: Človek nejde na hory s tým, že môže zomrieť. Ide za dobrodružstvom BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • ako mu zmenila pandémia život,
  • ako vníma film Davida Attenborougha o klimatickej kríze,
  • prečo nakrútil film Everest o slovenských horolezcoch,
  • či sa dá vysvetliť obyčajnému človeku, čo prežíva horolezec vo výške osem tisíc metrov nad morom.

práve som vás zastihol v Tatrách. Kde teraz počas pandémie žijete?

Presťahoval som sa natrvalo do Vysokých Tatier.  Je to teraz môj domov, ale chodím pracovne aj do Bratislavy, kde mám malé štúdio. Je to tak pol na pol. V čase pandémie sa snažím byť každý deň niekde v horách, kde nikoho nestretnem.  

keď pandémia pominie, možno sa vám bude aj cnieť za týmito časmi, nie?

Človek chodí do prírody nie kvôli ľuďom, ale kvôli tomu pokoju, ktorý mu umožňuje, aby si usporiadal myšlienky. V tomto smere je práve toto obdobie vhodné na to, aby si človek urobil v hodnotách poriadok.

ja žijem v Bratislave, ale v živote som nevidel v Malých Karpatoch toľko ľudí. Ako keby sme opäť objavili čaro obyčajného prechádzania sa po lese.

Ľudia sa podvedome akoby vracali k svojej podstate. Cítia, že s naším smerovaním nie je čosi v poriadku, že sme sa od nej vzdialili.

vy ste človek, ktorý obrazne precestoval celý svet. Aké je to pre vás byť zavretý doma? Nechýbajú vám vaše cesty za dobrodružstvom?

Necítim uzavretosť. Práve naopak. Paradoxne mám viac času chodiť po našich horách. Nemusím byť práve v Himalájach, stačia mi aj Tatry. Moje cesty boli cestami do neznáma. Často to bolo o horúčave, zime, vyčerpaní, hlade, či strachu. Bez všetkých tých vymožeností, čo ponúka civilizácia. Všetko som mal v jednom batohu. Myslím si, že cestovanie je dôležité hlavne preto, aby sme si uvedomili hodnoty, ktoré máme doma. Až keď o ne prídeme, uvedomíme si ich cenu. Ono je to tak, to, čo máme, si nevážime. 

ako vám zmenila život pandémia?

Nedá sa povedať, že by mi zmenila život. Skôr si myslím, že sa spomalil zrýchľujúci kolotoč našej civilizácie, a to je v konečnom dôsledku pre túto planétu požehnanie.

prečo?

Ľudia začali inak rozmýšľať. Aj spotreba sa znížila. Obnažila sa aj celá naša spoločnosť. Ukázalo sa, čo sú dôležité piliere a čo vôbec nefunguje. Komu veriť a komu nie.  
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite