Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ponúkol Matovičovi zdarma funkčný registračný systém na očkovanie. Premiér? Zatiaľ nič, hovorí Dubec

.šimon Jeseňák .rozhovory

Zakladateľ Azetu a Pokecu Milan Dubec na svojom Facebookovom profile uverejnil ponuku Igorovi Matovičovi, v ktorej ponúka vytvorenie webu pre účely očkovania. Premiér na ponuku nereflektoval. V rozhovore hovorí, čo ho k tomu viedlo.

Ponúkol Matovičovi zdarma funkčný registračný systém na očkovanie. Premiér? Zatiaľ nič, hovorí Dubec Archív autora. Milan Dubec.

v rozhovore sa dočítate:

  • prečo sa rozhodol dať ponuku vytvoriť web na registráciu očkovania,
  • ako reagoval Matovič, keď ho oslovil s ponukou,
  • ako by fungoval web na registráciu očkovania, ktorý by vytvorili.

v nedeľu ste na svojom profile uverejnili tento status: „Vážený pán premiér Igor Matovič, ako skupina dobrovoľníkov vám ponúkame ZADARMO nový web, kde sa budú môcť ľudia dôstojne zaregistrovať do poradovníka OČKOVANIA, prídu im notifikácie a v poradí, v akom sa zaregistroval, budú pozývaní na očkovanie. Nový web dodáme do týždňa max dvoch – prvú verziu a dokonalú do mesiaca. Ak máte záujem. Napíšte. PS: toto je reálna ponuka, nie hate“. Čo vás motivovalo, aby ste premiérovi adresovali takúto ponuku?

Snažím sa byť apolitický a mojím cieľom nie je zasahovať do politiky. Cez víkend som sa však snažil pomôcť mojim rodičom s objednávkou sa na očkovanie a videl som, ako miesta v jeden moment pribudli a o pár chvíľ boli všetky miesta obsadené. Bol som z toho rozčarovaný. Pritom urobiť jednoduchý registračný web pre účely očkovania je jednoduché.

takže naprogramovať a sprevádzkovať web na účely registrácie nie je z odborného IT hľadiska komplikovaný projekt? 

Urobiť registračný web alebo tzv. čakáreň nie je nič komplikované. Vytvorenie služby bistro.sk nám od nápadu až po jeho realizáciu trvalo štyri mesiace. Za tento čas sme dodali k stopäťdesiatim reštauráciám malé tlačiarne, boli sme schopní prijímať objednávky, platby za objednávky, do systému sme dali menu týchto reštaurácií, mali sme registráciu používateľov. Opakujem, to všetko sme stihli za štyri mesiace, a to sme začínali štvrtého decembra, teda tesne pred sviatkami, keď je obdobie dovoleniek. V apríli sme teda celý tento projekt, ktorý je násobne väčší a komplikovanejší ako registrácia na očkovanie, spustili. Povedal som si, že hejtu na Facebooku je plno, no my chceme pomôcť. Rozumiem tomu, že sú ľudia kritickí a zúfalí. Premiérovi sme ponúkli konštruktívne riešenie.

dobrovoľníci „musia“ zadarmo suplovať štát, pričom sme tu s veľkou slávou minulé leto oznamovali spustenie košického IT Valley...

Mojou ambíciou nie je hodnotiť prácu IT Valley, ale ponúknuť štátu rýchlu pomoc. Myslím, že je normálne, že dobrovoľníci pomáhajú štátu. Funguje to tak i v mnohých ďalších krajinách, kde dobrovoľníci videli, že štát nestíha riešiť krízovú situáciu, a preto sa rozhodli pomôcť. My sme ponúkli bezplatnú pomoc a myslím, že ak je štát rozumný, tú pomoc by mal prijať a využiť ponuku. Odľahčí tak svoju infraštruktúru.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite