Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kollár a Valášek, ktorí opustili koalíciu: Remišová a Matovič majú spoločnú DNA

.štefan Hríb .rozhovory

Netrvalo ani rok a vládnu koalíciu opustili prví dvaja poslanci. O tom, prečo bol odchod z materskej strany Za ľudí a koalície jediným možným riešením, hovoria poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek.

Kollár a Valášek, ktorí opustili koalíciu: Remišová a Matovič majú spoločnú DNA

v rozhovore sa dočítate:

  • prečo obidvaja opustili koalíciu,
  • či súčasná vláda dláždi ceste k návratu Fica a Pellegriniho,
  • či im nepripomínajú vulgárne spôsoby súčasnej vlády tú Mečiarovu,
  • čo sa deje v strane Za ľudí a čo bude robiť Juraj Šeliga.

tomáš, už nie si súčasťou vládnej koalície. Bola situácia okolo Sputniku V poslednou kvapkou?

Tomáš Valášek (TV): Presne tak. Za posledný čas sa toho nazbieralo viac. Mám zásadný problém s tým, ako sa premiér a strana OĽaNO zacyklili, že nie sú za žiadnych okolností schopní prijať kritiku a akúkoľvek vecnú námietku berú ako útok. Chápem spolu s nimi víziu vyčistenia Augiášovho chlievu, ktorý tu zanechali Fico a Pellegrini. Pokiaľ sa však zaseknú v defenzívnom kŕči, že je každá vecná kritika útokom, je to spôsob, ako sa Smeru alebo Hlasu podarí nazbierať dosť podpisov na vypísanie referenda.

Sputnik naplnil kalich horkosti. Ja a strana Za ľudí sme nemali nikdy problém s tým, že vakcína je ruská, postupovali by sme rovnako s čínskou a americkou. Veríme však v integritu procesu registrácie vakcín. Ten je o tom, aby sa nerozsypala dôvera ľudí v očkovanie. Som si vedomý, že sú tu ľudia, ktorí sa dajú očkovať iba Sputnikom, ale myslím, že riziká nabúrania dôvery ľudí ďaleko prevažujú výhody Sputnika. Jasne som povedal, že touto cestou nemáme ísť a klincom do rakvy bolo, akým spôsobom sa Sputnik doviezol. Keď urobil tanček nad debničkou Sputnika, spravil z toho ruskú propagandu. Nevidel som, žeby takýmto štýlom vítal iné vakcíny. Vyslal signál našim európskym spojencom, že ruské sú dôležitejšie. Sme v sieni hanby s Maďarskom ako jediné krajiny EÚ, ktoré obišli pravidlá a dávajú očkovať Sputnikom na hulváta.

Téma .týždňa: Do finále

Miroslav Kollár (MK): Posledným potvrdením, že som sa rozhodol dobre, bolo video v predvečer môjho odchodu, keď si chcel Igor Matovič spraviť anketu, či by sa ľudia dali alebo nedali zaočkovať Sputnikom. Už niekoľko týždňov pred odchodom z koalície som avizoval, že nikto nebol na pandémiu pripravený a všetci sa s ňou snažia vyrovnať. Ako primátor sa musím o ľudí postarať, ale keď sa mi ani po trištvrte roku nepodarilo ovplyvniť rozhodovanie zhora a dostali sme sa do situácie, že sme krajinou s najvyšším počtom mŕtvych s covidom na počet obyvateľov, a to bez akejkoľvek sebareflexie, povedal som si, že toto viac nechcem legitimizovať. Budem sa realizovať ako starosta a spravím, čo sa dá.

Problém je, že starostovia nie sú odborníci na verejné zdravie a krízové riadenie a keď orgány na to kašlú, môžeme ľuďom pomáhať len do istej úrovne. Igor Matovič povedal, že riadi pandémiu, potom to pustí z ruky a znova to vezme. A keď minister zdravotníctva nemieni vyvodiť politickú zodpovednosť, čo je v EÚ minimálny krok, ktorý značí, že  sme ochotní niečo zmeniť, lebo ľudia už prestávajú dodržiavať aj elementárne opatrenia, povedal som si, že kvôli tomu som v päťdesiatke nešiel do politiky.

obidvoch som vás tu mal ešte pred voľbami, keď ste sa rozhodovali, či vôbec ísť do straníckej politiky. Tomáš odišiel z dôležitej pozície v zahraničí, pre Mira to bol vstup do často nechutnej straníckej klanice. Napriek tomu ste to urobili, lebo ste mali nádej a chceli ste prispieť k tomu, aby sa Slovensko stalo normálnou krajinou. Prešiel rok a obaja ste odišli z koalície, čo je veľmi vážne rozhodnutie. Je vládnutie tejto alternatívy voči Ficovi skutočne také hrozné, že ste po roku museli odísť? 

TV: Neviem či si to premiér uvedomuje a či takýmto spôsobom rozmýšľa. Pre mňa je spôsob, akým sa zmena urobí, takmer rovnako dôležitý. Dá sa zabezpečiť spravodlivosť a pozatvárať ľudí, ktorí do väzenia patria. Ak však majú zmeny stáť na pevných základoch a ak sa nemajú rozsypať s najbližšou výmenou vlády, čo som osobne zažil ako úradník na ministerstve obrany, musí sa zmeniť k lepšiemu aj politická kultúra.
 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite