Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zaoberá sa očkovacou stratégiou: Doterajší vývoj vyústil do absolútneho chaosu, hovorí Plaváková

.marína Gálisová .rozhovory

Očkovacia stratégia sa u nás mení často a väčšinou kmitá medzi iracionalitou a upokojovaním verejnej mienky. Vedú najnovšie zmeny k lepšiemu? A kedy budú zaočkovaní tí, ktorí to najviac potrebujú? Aj na tieto otázky odpovedá Lucia Plaváková, advokátka, ľudskoprávna aktivistka a členka predsedníctva Progresívneho Slovenska.

Zaoberá sa očkovacou stratégiou: Doterajší vývoj vyústil do absolútneho chaosu, hovorí Plaváková Jakub Kováč

v rozhovore sa dočítate:

  • ako vníma zmeny v očkovacej stratégii,
  • prečo je veľa zaočkovaných v strednom veku,
  • či je porušovanie pravidiel pri očkovaní rozšírený fenomén,
  • prečo sa neočkuje v domovoch sociálnych služieb.

čo sa aktuálne zmenilo v očkovaní na Slovensku?

V podstate zatiaľ nevieme úplne presne. Ako už býva zvykom, informácie o zmene v očkovaní boli zatiaľ komunikované iba na tlačovej konferencii, no zmena právneho predpisu, ktorý upravuje poradie v očkovaní, ešte zverejnená nebola. Tu by som podotkla, že na korona.gov stále visí pôvodná očkovacia stratégia, ktorá už dávno vôbec nereflektuje realitu.

to je tá, ktorá delila ľudí do štyroch vĺn?

Áno. Tá sa zmenila ešte 20. januára, keď nadobudla účinnosť vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá ľudí rozdelila do jedenástich fáz. Aj táto vyhláška sa odvtedy už dvakrát zmenila a aktuálne čakáme na jej tretia zmenu.

a čo vyplýva z informácií, ktoré na tlačovke odzneli o zmenách?

Vyplýva z nich, že by sme sa mali vrátiť k pôvodnému plánu očkovania a prioritizovať ľudí podľa veku. Od pondelka by mala byť na očkovanie otvorená kategória ľudí od 70 rokov, ktorým by mala byť podávaná vakcína Pfizer a Moderna. A mala by byť tiež otvorená kategória ľudí medzi 60 a 70 rokov, ktorým by mala byť podávaná vakcína AstraZeneca.

povedú tieto zmeny k lepšej prehľadnosti očkovacej stratégie? Už by sa to naozaj žiadalo...

Doterajší vývoj očkovania, žiaľ, vyústil do absolútneho chaosu, v ktorom sa k vakcíne mohol dostať prakticky hocikto, kto má dosť široké lakte na to, aby mu nevadilo, že systém obchádza alebo zneužíva na úkor najzraniteľnejších ľudí. Ak sa teda skutočne vrátime k prioritizácii podľa veku, tak by to malo pomôcť tento chaos upokojiť. Nevieme však napríklad, či tým pádom už ľudia so zdravotnými indikáciami nebudú mať žiadnu prioritu. A nevieme ani, či nebudú naďalej pokračovať v očkovaní mýtickej skupiny ľudí označovanej ako kritická infraštruktúra.

koľko máme doteraz zaočkovaných ľudí? Aké sú to vekové kategórie?

Údaje, ktoré mi poslali z NZCI, uvádzajú súhrnný údaj 442 532 k prvému marcu. K dnešnému dňu však na stránke korona.gov máme evidovaných 328 904 ľudí zaočkovaných prvou dávkou. Tipujem teda, že dáta z NCZI neuvádzajú počet zaočkovaných, ale počet podaných dávok. Čo sa týka vekovej štruktúry zaočkovaných, tak v kategórii nad 85 rokov je tam údaj 22 682, v kategórii nad 75 rokov je tam údaj 67 369. Zvyšok sú kategórie ľudí, ktorým bolo očkovanie otvorené pre špecifické profesie. A potom je tam veľká skupina v kategórii osoby nad 18 rokov a „nezatriedené“. To je spolu cez 200-tisíc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite