Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sociológ Pavol Frič: Populizmus číha na slabiny demokratických politikov

.šimon Jeseňák .rozhovory

Pandémia odhalila iracionalitu populistov a ich neschopnosť riadiť spoločnosť. Demaskovala ich ako neschopných manažérov – tých čo len predstierajú, že dokážu vládnuť lepšie ako elity. Ich antielitizmus je antiexpertizmus, hovorí v rozhovore Pavol Frič.

Sociológ Pavol Frič: Populizmus číha na slabiny demokratických politikov

vnímam, že totalitné režimy boli spojené s populizmom a museli si nájsť nejakého nepriateľa. Fašisti si našli Židov, homosexuálov a Slovanov a komunisti si našli viac-menej všetkých, okrem seba samého. Čo je to vlastne populizmus, keď ho používajú všetci na všetko? 

Je to veľmi zložitý jav, ale každý o ňom hovorí, akoby to bola samozrejmosť. Existuje nespočetné množstvo definícií populizmu. Zjednodušene povedané, je to v podstate mix ideológie antielitizmu, resentimentu voči menšinám a emocionálneho politického štýlu. 

keď zakladal Sulík stranu, vymyslel referendum, v ktorom bola otázka nákupu vládnych limuzín. Limit mal byť 50-tisíc eur. Nie je to najväčší rozpočtový výdavok, ale dalo by sa povedať, že to bolo populistické, keďže to mohlo priniesť politické body. Zároveň by som proti tomu kroku nič nemal, aj keď sa javí ako populistický. Populizmus teda nemusí byť vždy negatívny.

Populizmus rozhodne nemusí byť len negatívny. Je chyba akademikov a politikov štandardných strán, ktorí kritizujú populizmus len z hľadiska roznecovania vášní, vyvolávania konfliktov, nenávisti a strachu. To nie je pravda. Populizmus nevyvoláva len tieto emócie. Agenda emócií, ktorá patrí k populizmu, je plná aj pozitívnych emócií. Pokiaľ si neuvedomíme, že populizmus prináša aj niečo pozitívne, ťažko ho môžeme poraziť. Áno, populizmus eroduje demokraciu a pluralizmus a ničí liberálnu demokraciu. 

„Tam, kde demokratická politika zlyháva, okamžite nastupuje populizmus a nastavuje jej zrkadlo.“

Môžeme sa vrátiť k Sulíkovi, ktorého ste načali. Myslím, že aj to je populizmus. Snažil sa vyvolať hnev a morálne rozhorčenie nad neoprávnenými výhodami elít. Chce oklieštiť privilégiá mocných, čo je súčasť populistického antielitizmu. Nebol by to problém, keby populisti bojovali len proti korupcii, neprávosti a nespravodlivosti mocných. Problém je, že elity chcú zrušiť a nahradiť ich vodcovským princípom. Spoločnosť by mala podľa nich vyzerať tak, že na vrchole je vodca, pod ním pár jeho najbližších stúpencov a potom obyčajní ľudia. Pre elity tam už miesto nie je. To je zlé, pretože elity hrajú dôležitú rolu v spoločnosti. Bez elít to vlastne nikdy nešlo. Ani za komunistov. Na populizme je patologické to, že namiesto toho, aby elity umravnil, chce len odstrániť ich vplyv. 

keď sa pozrieme na momentálne dianie v súvislosti s pandémiou, Jano z Podgrácoviec asi nevymyslí vakcínu, ktorá zabráni šíreniu pandémie. Nie je negatívny postoj smerom k elitám opakovaným strieľaním si do nohy? 

To ste udreli klinec po hlavičke. Pandémia odhalila iracionalitu populistov a ich neschopnosť riadiť spoločnosť. Demaskovala ich ako neschopných manažérov – tých, čo len predstierajú, že dokážu vládnuť lepšie ako elity. Ich antielitizmus je antiexpertizmus. Podceňujú expertov a vysmievajú sa z vedy. Všimnite si, ako konal Trump, bol to chlapák, ktorý sa chvastal, že vie odolať všetkému vrátane covidu a nedbal na názory expertov. Manipuloval mienku tak, akoby bol jediný, kto dokáže situáciu zvládnuť. A výsledok poznáte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite