Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Alexander Duleba o situácii v Rusku: Príde prevrat alebo nový Gorbačov

.marína Gálisová .rozhovory ..alexander duleba

Čaká Rusov čisto policajná diktatúra, alebo majú šancu na slobodu? Ako sa k tomu stavia Európa a čo môže urobiť? V rozhovore vysvetľuje Alexander Duleba, analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Alexander Duleba o situácii v Rusku: Príde prevrat alebo nový Gorbačov Boris Németh

v rozhovore sa dočítate:

  • či môže Navaľný v Rusku niečo zmeniť,
  • čo sa bude diať v prípade Navaľného likvidácie,
  • čo sa bude diať v Rusku po septembrových parlamentných voľbách,
  • aká je budúcnosť v Rusku a či je v hre pád skostnateného režimu.

v poslednom čase vidíme v súvislosti s Ruskom samé dramatické zvraty. Otrava Navaľného, ktorý sa po vyliečení v Nemecku rozhodol vrátiť do Ruska napriek hrozbám zo strany Kremľa. Môže Navaľný niečo v Rusku reálne zmeniť?

Podstatné je, že v Rusku rastie nespokojnosť. Všetky ekonomiky stagnujú a Rusko nie je výnimka. Covid v Rusku zlú situáciu len vyostruje, pretože ona trvá už šesť rokov. Ak si pozriete nielen makroekonomické štatistiky, ale aj štatistiky o sociálno-ekonomických podmienkach obyčajných Rusov, zistíte, že ich reálne príjmy za posledných šesť rokov klesli o viac než 10 percent. Ceny potravín prudko vzrástli a je to aj dôsledok odpovede Ruska na európske sankcie. Keď Rusi zavreli svoj trh pred európskymi potravinami, majú menej kvalitné a drahšie potraviny. No a dôležité je, že v Rusku nastáva generačná výmena. S Putinom sú nespokojní mladí ľudia.

kde sa tá ich nespokojnosť prejavuje?

Na protestoch. Až 40 percent účastníkov januárových protestov bolo protestovať vôbec po prvý raz vo svojom živote. Všetko to boli mladí ľudia do 35 rokov. Toto tu ešte nebolo. Toto všetko vyvoláva pocit nespokojnosti, frustrácie a zároveň potrebu zmeny.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite