Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Petková a Makarová z Nadácie Zastavme korupciu: Máme historickú šancu zmeniť fungovanie Slovenska

.štefan Hríb .rozhovory

V prospech koho sa na Slovensku vládlo? Kto sú oligarchovia a kedy sa objavili? Kto im vytváral možnosti a aké boli protislužby? Mieria dnešní vyšetrovatelia a prokurátori presne? Je zmena z volieb 2020 dosť silná na to, aby súboj o Slovensko zvládla? Odpovedajú Zuzana Petková a Xénia Makarová z nadácie Zastavme korupciu.

Petková a Makarová z Nadácie Zastavme korupciu: Máme historickú šancu zmeniť fungovanie Slovenska BORIS NÉMETH Zuzana Petková a Xénia Makarová z nadácie Zastavme korupciu

v rozhovore sa dočítate:

  • prečo opustili novinárske povolanie,
  • či je možné zmeniť fungovanie Slovenska a napraviť rozvrat štátu,
  • či ich prekvapuje rozsah zatýkania špičiek súdnictva a polície,
  • kto je oligarcha a akých oligarchov má Smer.

obidve ste boli novinárky a odišli ste robiť niečo iné. Bývalý minister obrany Galko uverejnil status, v ktorom sa pýtal novinárov, prečo stále kritizujú a prečo potom nemajú odvahu ísť do politiky. Sú novinári menej odvážni?

Zuzana Petková (ZP): Byť novinárom znamená presný opak. Posledné roky sme to mohli veľmi intenzívne vnímať, hlavne keď Ján Kuciak doplatil na svoju prácu. Zažili sme si to aj my s Xéniou, keď sme písali o ľuďoch, o ktorých sa budeme dnes baviť a sledovalo nás Kočnerovo komando.

Xénia Makarová (XM): Manžel ma dlhodobo s touto témou provokuje. Myslím, že veľa vecí dokážem ovplyvniť aj z postu, na ktorom som v Nadácii Zastavme korupciu. Som rada, že sa do vysokej politiky dostávajú komunálni politici. Vidím v nich pozitívne politické správanie v tom, že si vyskúšajú veci na nižšej úrovni a na vyššej sa už len vypilujú. Posledné informácie ukazujú, že na Slovensku je to v niektorých prípadoch rizikové povolanie a držím palce všetkým poctivým novinárom, aby naďalej vydržali odkrývať veci, o ktorých si niektorí prajú, aby zostali zakryté. 

Téma .týždňa: Mafia v DNA Slovenska

boli ste roky novinárkami v Trende aj iných redakciách. Čo vás priviedlo k tomu opustiť toto povolanie? 

ZP: Už predtým, ako sa stala vražda, som začala rozmýšľať nad zmenou povolania. Dostala som vtedy ponuku práve z nadácie Zastavme korupciu. Vždy, keď som nastúpila do nejakej redakcie, akurát ju kúpil nejaký oligarcha. Naposledy som sa ocitla v Trende, ktorý dva roky na to kúpila Penta. Snažili sme sa s Xéniou aj Oliverom Brunovským o obsah Trendu bojovať. Chvíľu sa nám darilo držať rovnováhu medzi verejným záujmom a záujmom toho, kto nás vlastnil. Čoraz viac sme však narážali na mantinely a na ekonomické záujmy Penty aj pri kauzách ako bol Kočner. Uvažovali sme, či nie je čas odísť inam. Navyše som cítila, že veci nechcem len opisovať a poukazovať na ne, ale ísť ďalej a podávať napríklad trestné oznámenia a usilovať sa o zmenu legislatívy. To sa dá v nadácii Zastavme korupciu.  

prišli ste do Nadácie Zastavme korupciu v roku 2019, ešte pred voľbami. Dnes sa dozvedáme, že celý štát vtedy fungoval len na korupčných princípoch a nadácia Zastavme korupciu môže znieť pri tom smiešne. 

ZP: Povedali sme si, že dokážeme prispieť k zmene spoločnosti. Keď sme prichádzali, na Slovensku už boli mohutné demonštrácie a aktivizmus bol silný. Dúfali sme, že zmena nastane a aj to tak bolo. 

XM: Obávam sa, že najbližšie roky budeme mať ešte veľa roboty.  

vidíme, že vedenie polície, súdov, prokuratúry a už aj niektorí politici sú zatýkaní a väznení. Hovorí sa o organizovaných skupinách a ich hlavách. Človek je zhrozený, v akom štáte žil. Prekvapuje vás ten rozsah, ktorý sa teraz vyplavuje? 

ZP: Vždy som sa snažila presvedčiť samu seba, že keď sme popisovali nejaké zlyhania, sú to zlyhania jednotlivcov alebo inštitúcií. Bránila som sa uveriť tomu, že zlyhania sú systémové. Dokázali sme prísť na jednotlivé dieliky systému, ale teraz tak zapadajú do seba, že vytvárajú skladačku. Keď Andrej Kiska vravel, že žijeme v mafiánskom štáte, prišlo mi to ako prisilné slová, ale mýlila som sa. 

XM: Prekvapila ma schéma ovplyvňovania a obsadzovania ľudí na najvyššej úrovni. Prekvapilo ma, ako vie niekto  verejné záujmy vymeniť za osobné.

pred voľbami sme tu mali Romana Kvasnicu aj iných ľudí, ktorí tvrdili, že to, čo sme tu mali, je rozvrat štátu. Dnes sa zdá, že aj najväčší kritici nielen nepreháňali, ale že to až podceňovali. Je možné vôbec tento spôsob fungovania Slovenska zmeniť? 

ZP: Ťažko na to odpovedať, pretože to ovplyvňuje viac faktorov, ako si vieme predstaviť. Niektorí tvrdia, že tak rozbehnutý vlak sa už nedá zastaviť. Na to, aby mohla práca polície a prokuratúry pokračovať, je potrebná politická stabilita. Znepokojuje ma aj, ako dlho tu pôsobila organizovaná skupina na čele prokuratúry, polície a súdov. Nastala veľká erózia vnútri polície a prokurátori hovoria, že na NAKA je málo schopných ľudí, ktorí dokážu doviesť trestné stíhanie do konca, aby bola obžaloba úspešná. Neviem si predstaviť, čo sa stane, keď väčšina teraz prebiehajúcich trestných konaní na súde skončí pre nedostatok dôkazov. Je ťažké povedať, či sa to teraz podarí, šanca tam je. Dnes máme najväčšiu šancu v histórii. Pri Mečiarovi a Lexovi nebol vytvorený taký spoločenský tlak ani záber. 

2. február 2021 Bratislava: Podnikateľ Jozef Brhel, obvinený v kauze Mýtnik, prichádza vypovedať na Prezídium policajného zboru po prílete z Kanárskych ostrovov. Po vypočutí bol okamžite vzatý do väzbyJAROSLAV NOVÁK/TASR2. február 2021 Bratislava: Podnikateľ Jozef Brhel, obvinený v kauze Mýtnik, prichádza vypovedať na Prezídium policajného zboru po prílete z Kanárskych ostrovov. Po vypočutí bol okamžite vzatý do väzby

keď sa hovorí o oligarchoch v slovenskej politike, človek si niečo pod tým predstaví. Čo si predstavíte vy? 

XM: Oligarchovia na Slovensku, to je veľmi často používaný pojem v médiách a v politike. Za posledných dvanásť rokov ma prekvapilo, že sa menia aj oligarchovia. Kedysi to boli ľudia, ktorí stáli za sprivatizovanými podnikmi, verejne sa fotili s politikmi, bolo ich vidieť na otváracích ceremoniáloch a podobne. Za tie roky sa zmenila ich štruktúra aj vplyv. Nevedeli sme o nich, pretože to robili skryto a získali vplyv v sektoroch, kde sme dúfali, že sa to neudeje.  

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite