Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedie súkromné nemocnice Svet zdravia: Na covid nám umiera každý piaty hospitalizovaný pacient

.šimon Jeseňák .rozhovory ..kolaps nemocníc

Nemocnice dostávajú paušálne platby bez ohľadu na to, či majú covid alebo necovid pacientov. Nemocnici je jedno, či má alebo nemá takýchto pacientov, na pacientovi nevie zarobiť viac, hovorí Vladimír Dvorový, šéf najväčšej siete súkromných nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare.

Vedie súkromné nemocnice Svet zdravia: Na covid nám umiera každý piaty hospitalizovaný pacient BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • ako sa vysporiadali s prijímaním pacientov infikovaných na covid-19,
  • čo hovorí na kritiku, že súkromné nemocnice nechcú pacientov s covidom,
  • ako vníma súčasné manažovania boja proti pandémii,
  • ako sa dalo predísť aktuálnej zlej pandemickej situácii.

vaša nemocnica v Galante je určená primárne pre liečbu pacientov infikovaných covidom-19?

Počas rokovaní s ministerstvom zdravotníctva, na ktorom sa zúčastňovali riaditelia nemocníc a záchraniek z regiónu Nitry a okolitých regiónov, sme hľadali spôsob, ako absorbovať rastúce množstvo pacientov. Galantská nemocnica prechádzala v novembri a decembri zložitou situáciou, lebo množstvo nášho personálu bolo nakazené covidom. Na vrchole to bolo takmer 35 percent personálu. Napriek tomu sme poskytovali v Galante necovidovú aj covidovú zdravotnú starostlivosť. Dostali sme však požiadavku na vytvorenie nových lôžok pre covid pacientov.

kedy prišla požiadavka vytvoriť nové lôžka pre pacientov s covidom?

Každá nemocnica mala pandemický plán. V tomto pláne sme si stanovili počet lôžok, ktorý sme odhadli ako adekvátny pre potreby regiónu. Plán sme poslali na ministerstvo zdravotníctva, ono ho zobralo na vedomie a my sme sa ním potom riadili. Pandemický plán ráta s istými kapacitami a niektoré zdroje sa stávajú vzácnymi. V tomto prípade sú to ľudské zdroje. V pandémii nikdy nemôžeme počítať so sto percentami ľudských zdrojov. Ak  vtedy dokážete prevádzkovať tridsať percent nemocnice, je to úspech. Personál nám totiž nevypadol len preto, že by bol chorý alebo nakazený, ale aj preto, že nefungujú školy a škôlky alebo sa musia starať o svojich blízkych s covidom. V takomto prípade by malo nasledovať obmedzenie zdravotnej starostlivosti, to sa však na Slovensku udialo až krátko pred koncom roka, keď sme od ministra dostali príkaz, aby sme poskytovali len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Dovtedy sme mali z ministerstva zdravotníctva príkaz, koľko lôžok smieme reprofilizovať na covid lôžka, no stále sme mali povinnosť poskytovať plnú zdravotnú starostlivosť, teda aj odkladnú. Až keď ministerstvo obmedzilo poskytovanie odkladnej zdravotnej starostlivosti, mohli sme venovať väčšie množstvo síl reprofilizácii nemocnice.

Téma .týždňa: Na hrane možného

o tom, že počty infikovaných rastú, vieme už mesiace. Prečo teda nariadenia o nevykonávaní odkladnej starostlivosti prišli až pred Vianocami?

Pri rokovaní s ministerstvom som žiadal, aby takéto opatrenie prišlo skôr. Chceli sme pripraviť sieť nemocníc na záťaž, ktorá nastala. V marci sme prezentovali ministerstvu koncept červených, bielych a červeno-bielych nemocníc. Naším cieľom bolo ešte v prvej vlne vytvoriť taký systém poskytovania zdravotnej starostlivosti, aby sme sa vyhli situácii, akú vidíme dnes v priamom prenose. Teraz narýchlo reprofilizujeme nemocnice, lebo sme zaspali. Každá reprofilizácia prináša obmedzenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v danom regióne.

aký bol váš návrh reprofilizácie?

Navrhovali sme reprofilizáciu každej regionálnej nemocnice, aby každá nemocnica absorbovala istý podiel pacientov a zároveň by sme dokázali udržať dosť personálu a poskytovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Správne sme odhadli, že ak sa na tento krok neodhodláme, príde scenár z Nitry. Druhá časť plánu, ktorý sme ministrovi predložili, obsahovala požiadavku na reprofilizáciu niekoľkých veľkých nemocníc. Bratislava má päť nemocníc, Košice majú dva obrovské nemocničné areály, dokonca oddelené. Navrhovali sme reprofilizovať tri až päť slovenských nemocníc na covid nemocnice. Tam by sa naviezli ventilátory, rozvody kyslíka, čím by sme zabezpečili obrovskú kapacitu pre ventilácie. Nehovorím len o pľúcnej ventilácii, ale aj o neinvazívnej ventilácii. Práve nazálna kyslíková liečba s vysokým prietokom (High Flow Nasal Oxygen) je kľúčová, aby sme nemuseli pacientov napájať na umelú pľúcnu ventiláciu. Chceli sme mať regionálne nemocnice a niektoré nemocnice, ktoré by vytvorili stovky lôžok pre covidových pacientov. 

aká bola reakcia ministerstva?

Ministerstvo chcelo ísť iným smerom: reprofilizovať regionálne nemocnice a ponechať veľké nemocnice na poskytovanie koncovej zdravotnej starostlivosti. No ak vypnete regionálnu nemocnicu, ako je Galanta, všetci pacienti majú problém. V jednom regióne môžete takýto krok urobiť maximálne pri jednej nemocnici. To by sme od základnej zdravotnej starostlivosti odrezali veľké množstvo ľudí, pričom štátne ústavy zostanú nedotknuté. Naprí­klad Bratislava má niekoľko neurochirurgií a počas pandémie sme ich stále nezlúčili do jednej. Nemocnice v Bratislave stále robia 30 percent odkladnej zdravotnej starostlivosti, čo je veľa. Súkromné pracoviská jednodňovej chirurgie ešte operujú a pri týchto úkonoch asistuje množstvo anestéziológov, ktorí chýbajú v nemocniciach. Chceli sme, aby štát v pandémii prerozdelil vzácne zdroje. To, že vybuchol región Nitry, nie je chyba regiónu, môže sa to stať hocikde. Nemáme kapacity, ktoré by vedeli obrovský nápor pacientov zvládnuť. Túto situáciu riešime neskoro, práve preto sme prerobili nemocnicu v Galante na covidovú nemocnicu. Výhoda veľkej nemocnice je, že máme, povedzme, 40 anestéziológov a malá nemocnica možno štyroch. Súčasný stav je zodpovednosťou regulátora. Ministerstvu sme chceli pomôcť a prísť s funkčným systémom.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite