Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vladimír Leksa: Podmienkou porážky krízy je Matovičov odchod

.šimon Jeseňák .rozhovory

Celý svet robí všetko preto, aby populáciu zaočkoval čím skôr. Igor Matovič však obsedantne a napriek vedeckému zamietavému konsenzu trvá tvrdošijne na celoplošnom testovaní. Popritom stíha urážať slovenskú vedeckú elitu. Na nápad opätovne celoslovensky plošne testovať reaguje imunológ Vladimír Leksa.

Vladimír Leksa: Podmienkou porážky krízy je Matovičov odchod ARCHÍV AUTORA.

premiér Matovič na svojej tlačovej besede vyslovil zámer celoplošného testovania. Je to potrebný krok?

Nerozumiem, z akých dôvodov by malo prebehnúť celoplošné testovanie. Ukázalo sa totiž, že už to minulé celoplošné testovanie nám veľmi nepomohlo. Stále sme vo veľmi zlej situácii. Dokonca dnes ešte horšej. 

Neviem, odkiaľ teda berie premiér Igor Matovič podklady k tvrdeniu, že celoplošné testovanie tentokrát zaberie. Antigénové testy, ktoré sa používajú pri celoplošnom testovaní, sú vhodné len na operatívne testovania v nových lokálnych ohniskách nákazy, prípadne preventívne v nemocniciach alebo fabrikách. Kvôli svojej nespoľahlivosti musia byť opakované niekoľkokrát v krátkom čase. To pri súčasnej vyťaženosti zdravotníkov nie je mysliteľné v celoplošnom formáte.

premiér Matovič zaútočil na vedcov, ktorí kritizovali tento jeho zámer celoplošného testovania.

Vedci na neúčinnosť celoplošného testovania upozorňujú už dávno. Vedci sa vyjadrujú exaktne na základe dôkazov a dát. Ak vedci povedia, že celoplošné testovanie nemá zmysel a ničomu nepomôže, tak to hovoria na základe faktov. Je chybou, ak ich vedecké argumenty berie Igor Matovič osobne. To, že ich konštruktívne vyjadrenia berie osobne a potrebuje im to vrátiť formou útoku, ho diskvalifikuje z pozície zodpovedného krízového manažéra. Je evidentné, že nedokáže riadiť vládu počas krízy. Pani prezidentka má pravdu, ak hovorí, že by mal rozhodovanie prenechať niekomu inému. Igor Matovič nie je schopný vyviesť túto krajinu z koronakrízy. Premiér sa sám diskvalifikoval z odbornej debaty. Vedci totiž na neho neútočia. Chcú pomôcť Slovensku. Len on to asi tak nevníma.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite