Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavol Čekan: Ako prví na svete máme test, ktorý jednoznačne odhalí britskú mutáciu

.marína Gálisová .rozhovory

Toto je úspech konkrétnych ľudí, slovenských vedcov. V čom je test, ktorý vyvinul tím Pavla Čekana na identifikovanie britskej mutácie nového koronavírusu, výnimočný? Odkedy je možné jeho širšie používanie?

Pavol Čekan: Ako prví na svete máme test, ktorý jednoznačne odhalí britskú mutáciu Branislav Bibel/SITA

prišli ste s testom, ktorý odhaľuje prítomnosť britskej mutácie nového koronavírusu. V čom je v porovnaní s inými testami jedinečný?

Je to naozaj jediný test, pokiaľ mi je známe, na svete, ktorý je schopný detekovať prítomnosť britského kmeňa prostredníctvom pozitívneho signálu v RT-PCR. To je dôležité. V Británii majú test, ktorý je schopný ho detekovať na báze TaqPath teste od Thermo Fisheru, ale len pomocou negatívneho signálu, čo je pre vedecké účely v poriadku, ale z diagnostického hľadiska to nedáva zmysel. A zároveň je tu ešte jeden faktor: britská mutácia, britský kmeň sa vyznačuje dvoma deléciami v rámci genomickej RNA koronavírusu, dvoma miestami, kde je chýbajú bázy v sekvencii. A náš test je schopný zachytiť obe tieto delécie. Doteraz dostupný test, ten spomínaný britský, je schopný identifikovať len jednu deléciu, nie obe, takže zachytáva aj tzv. taliansky variant SARS-CoV-2.

a to spôsobuje čo?

Spôsobuje to informačný šum, lebo taliansky kmeň sa potom neodlišuje testom od britského.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite