Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Primátor Nitry Hattas: Lockdown a lokálne plošné testovanie je posledným východiskom

.šimon Jeseňák .rozhovory

Ako prvý sa k plošnému, no lokálnemu testovaniu odhodlal primátor Trenčína Richard Rybníček. Know-how a skúsenosti z Trenčína teraz využije i ďalšie krajské mesto Nitra, ktorá od piatku do nedele absolvuje plošné testovanie.

Primátor Nitry Hattas: Lockdown a lokálne plošné testovanie je posledným východiskom Boris Németh

ľudovo sa hovorí, že Nitra horí. Ako si vysvetľujete, že sa práve Nitra dostala na vrchol rebríčka nakazenosti a aj premorenosti?

Snažili sme sa to analyzovať. Pozerali sme sa na to z rôznych uhlov, či zvýšený výskyt covidu spôsobilo prvé celoplošné testovanie, druhé celoplošné testovanie, alebo akým spôsobom ovplyvnilo tú krivku testovanie v Trenčíne, ale nevidíme súvislosti. Nevidíme a nevieme prečo Nitra horí. Sviatky boli v každom okrese, my sme mali štandardne nastavené fungovanie mestskej polície a spoluprácu so štátnou políciou – tak ako v každom inom krajskom meste. Naozaj nevieme momentálne povedať, prečo je situácia tak zlá práve v Nitre. Na druhej strane je dôležité to mať zanalyzované, aby nám prípadne ďalšie okresy nezačali horieť tak ako Nitra. 

 

aké dáta ste analyzovali doteraz? Mobilitu, dáta od mobilných operátorov alebo niečo iné? 

K dátam od mobilných operátorov sme sa nedostali. Skôr to boli verejné dáta, ktoré máme. To znamená, koľko PCR testov tu bolo robených alebo ako bola situácia ovplyvňovaná prvým celoplošným testovaním, lebo u nás sa konalo iba prvé kolo, nekonalo sa druhé kolo. 

bola to chyba?

Keď sa pozrieme, tak iné okresy, ktoré sú okolo nás, či to je Šaľa, Nové Zámky, dolné Komárno, tak čísla infikovaných majú omnoho nižšie Nitra. Takže nevidíme tu súvislosť medzi prvým a druhým celoplošným testovaním a myslím si, že sme sa zachovali správne, keď sme neabsolvovali druhé kolo celoplošného testovania. Jednoducho, keď je premorenosť vysoká, tak treba testovať, a keď nie je, tak to nemá zmysel. Obzvlášť, keď v tom nevidia zmysel ani tí obyvatelia, od ktorých záleží, aby prišli a aby nám pomohli s testovaním. 

idete testovať, to už je isté. Ale neprichádza to testovanie trochu neskoro, nemalo prísť napríklad minulý týždeň alebo pred dvoma týždňami? Samozrejme, rozumiem, že trvá dni, možno týždne, kým sa takéto celoplošné testovanie v šiestom najväčšom meste na Slovensku pripraví. 

Prvé celoplošné testovanie sme pripravovali dva týždne. Plánované  testovanie je o niečo jednoduchšie, lebo máme know-how. Máme už vytipované miesta kde budeme testovať a vieme, čo od testovania môžeme očakávať. Prípravy trvali deväť dní. Dali sme to extrémne rýchlo dokopy, no bez toho tímu na mestskom úrade by sa to nedalo. Bod zlomu prišiel po telefonáte, ktorý som mal s riaditeľom fakultnej nemocnice Nitra, ktorý mi povedal: „Pán primátor, pokiaľ nič neurobíme, tak nám budú ľudia umierať na covid doma, v sanitkách, na chodbách v nemocniciach.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite