Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mysleli sme, že tieto voľby vyhrala pravica, hovorí odborníčka z poisťovne Union

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Naše očakávania po ostatných parlamentných voľbách boli, že sa budeme posúvať smerom k holandskému systému. S príchodom novej vlády sme úprimne verili, že sa systém bude zlepšovať. Deje sa však presný opak, hovorí Elena Májeková z poisťovne Union, ktorá sa zaoberá zdravotnou starostlivosťou.

Mysleli sme, že tieto voľby vyhrala pravica, hovorí odborníčka z poisťovne Union BORIS NÉMETH Elena Májeková, členka predstavenstva zdravotnej poisťovne Union.

v  rozhovore sa dočítate:

  • čo si myslí o dotáciách pre štátnu všeobecnú poisťovňu,
  • kam smeruje naše zdravotníctvo,
  • čo si myslí o vytvorení unitárneho systému zdravotného poistenia,
  • či už ministerstvo pokročilo v definícii nároku pacienta.

aké rozdiely vidíte v rezorte zdravotníctva v porovnaní s minulou vládou?

Najväčší rozdiel vidím v komunikácii: o významnejších zmenách, ktoré sú plánované, sa väčšinou dozvieme len z médií. Komunikačný problém s ministerstvom pritom nemáme len my, teda poisťovne, ale aj celý zdravotnícky sektor. Občas sa nejaké pracovné stretnutie na ministerstve zorganizuje, ale to sa deje minimálne. Naposledy sme mali na ministerstve stretnutie k nároku pacienta. Veľké veci, ako je tvorba rozpočtu, sa v prin­cípe s celým sektorom nekomunikujú. V minulosti sme sa stretávali s analytikmi ministerstva a spoločne sme dávali dokopy odhady a čísla. Rozpočet na budúci rok sa však tvoril bez všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. 

 

s poisťovňami teda rozpočet pre rok 2021 nikto nekonzultoval?

Nie. Dopady tohto rozhodnutia uvidíme už tento rok.

o akých dopadoch hovoríte?

V minulosti existovala platba za poistencov štátu. Mechanizmus sa však zmenil a ministerstvo zdravotníctva tvorí rozpočet tak, že sa v sektore nastavia očakávané výdavky a k nim sa pripočítajú očakávané príj­my ekonomicky aktívnych poistencov. Rozdiel sa pokryje zo štátneho rozpočtu. Takto to fungovalo už v roku 2020. No už začiatkom roku 2020 sme očakávali, že plánované výdavky v zdravotníctve budú omnoho vyššie, a príjmy výrazne poklesli najmä vinou pandémie covid-19.  
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite