Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Expremiérka Radičová: Momentálna situácia je absurdná. Dôvodom je, že koalícia nezačala fungovať ako jeden celok

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

V politike platí, že čo nepresadíte prvý rok, nepresadíte vôbec. Ak aj nejakú reformu neskôr presadíte, nemáte šancu vidieť jej efekty, hovorí bývalá premiérka Iveta Radičová. Okrem iného hovorí o dopadoch pandémie, vízii vlády, fungovaní koalície a o tom, čo zastaví pandémiu.

Expremiérka Radičová: Momentálna situácia je absurdná. Dôvodom je, že koalícia nezačala fungovať ako jeden celok BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • aké problémy našej spoločnosti odhalil koronavírus,
  • či si myslí, že súčasná vláda je schopná čeliť problémom a výzvam, ktorým čelí,
  • prečo je atmosféra v spoločnosti počas druhej vlny iná ako v prvej,
  • ako sa dá obnoviť dôvera v štát.

čo sme sa o sebe ako spoločnosti dozvedeli v roku 2020?

Nový koronavírus a kríza zasiahli celú spoločnosť a každodenný život. Nehovorím pritom len o strachu o naše okolie a život. Vírus sa svojím trvaním premietol do úplne novej podoby. Táto pandémia urýchlila a zvýraznila problémy, ktoré v spoločnosti dlhodobo máme a neriešili sme ich. 

Ak by som to mala celé zhrnúť, tak musím hovoriť o dvoch pilieroch. Prvý je ekonomický, teda to, aké máme príjmy a čo môžeme urobiť pre uspokojenie našich potrieb. Druhý pilier je pilier ľudskej dôstojnosti a ľudských práv, čo znamená to, ako môžeme uplatňovať svoje predstavy o našom živote.

ktoré problémy napomohol vírus odhaliť? 

Za desať rokov sa nahromadili problémy, ktoré stagnovali alebo zhoršovali situáciu v spoločnosti. Začali sme zaostávať v dobiehaní najvyspelejších krajín sveta. Dosahujeme len zhruba tri štvrtiny priemeru EÚ z hľadiska kvality života a životnej úrovne, alebo hrubého domáceho dôchodku. Česká republika, s ktorou sa často porovnávame, však dosahuje  90 percent. Je to priepastný rozdiel. Od roku 2012 sa prehlbujú regionálne rozdiely. Ekonomické dôsledky pandémie za rok 2020 už vieme vyhodnotiť. Na Slovensku sa prejavili v dvoch základných rozmeroch. Tým prvým je, že patríme medzi jednu tretinu krajín, v ktorých najviac klesol mediánový príjem domácností v parite kúpnej sily.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite