Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Učiteľ Crmoman o vyučovaní počas korony. Obávam sa, že minister Gröhling urobí len malé zmeny

.marianna Sádecká .rozhovory

Tlak spoločnosti na návrat do škôl rastie, ale je to tenký ľad, pretože za dva týždne sa zas všetko môže zmeniť. Aké je online vyučovanie pre samotných učiteľov? Nezažili sme práve neplánovane veľkú reformu školstva? V rozhovore nám situáciu posledných mesiacov z pohľadu učiteľa priblížil Vladimír Crmoman.

Učiteľ Crmoman o vyučovaní počas korony. Obávam sa, že minister Gröhling urobí len malé zmeny BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • či sa dá nahradiť normálna škola vyučovaním cez internet,
  • či koronakríza viac nasmerovala spoločnosť k online vzdelávaniu,
  • aké sú nástrahy online vzdelávania,
  • či je súčasný minister školstva dobrá voľba.

zažilo školstvo od marca vďaka covidu šokovú terapiu prechodu na digitalizáciu? Smerovala spoločnosť už aj pred covidom k online vzdelávaniu?

Áno, bola to šoková terapia. Na Slovensku vo veľkom nikto špeciálne nepredpokladal, že budeme mesiace učiť deti z domu a nikto sa na to nepripravoval. Od prvej vlny po druhú nastal posun a príprava. Bola to však najväčšia reforma za 30 rokov. Veľký šok, ale fungovalo to. Skúšali sa rôzne platformy, napríklad naša škola sa najviac usadila cez Google classroom. A vidieť dokonca, ako sa aplikácie zdokonaľujú pod tlakom zvýšeného počtu používateľov, pred polrokom neboli tak vyvinuté ako teraz. Materiály, písomky, úlohy, všetko na jednom mieste. Používajú sa aj iné platformy.

ktoré z digitálnych platforiem sa používajú momentálne na výučbu?

Väčšina škôl už predtým používala elektronický systém na zapisovanie známok a absencií edupage ako triednu knihu. Nie je síce až taká prehľadná, ale na túto platformu sú napojení všetci – učitelia, rodičia aj žiaci. Poznámky, správy pre rodičov a informácie. Toto fungovalo ešte pred koronou, no inovuje sa to. A konečne sa tam dajú do triednej knihy aj linky na online vyučovanie. Používame platformy podľa toho, aká hodina sa učí a akí sú žiaci. Používam Zoom, lebo je lepší na zdieľanie. Učím buď cez Meet od Google alebo cez Zoom, ktorý má trošku vyvinutejšie nástroje na prezentovanie. Keďže učím hudbu a umenie, tam sa práve dobre zdieľa hudba a videá.

Téma .týždňa: Pandémiou skúšaní

aké sú nástrahy online vyučovania počas covidu?

Rieši sa, že to niekomu zamrzne a musíme počkať, alebo má problém s pripojením, prípadne ak sú nie­ktoré rodiny viacdetné a striedajú sa pri technológiách. Treba istú mieru tolerancie. Iné je to v marginalizovaných komunitách, kde žiaci nemajú počítače.

rozvrhy zostali a iba sa presunuli na Zoom alebo sa množstvo učiva zredukovalo?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite