Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Exminister zdravotníctva Raši: Ak chce koalícia jednu zdravotnú poisťovňu, podporíme ich

.šimon Jeseňák .rozhovory .spoločnosť

Dnes človek nevidí benefit toho, že je poistený v štátnej alebo súkromnej zdravotnej poisťovni, tvrdí Richard Raši z Hlasu, v minulosti minister zdravotníctva. Hovorí tiež, prečo za svojho pôsobenia nevy­tvorili systém s jednou štátnou poisťovňou, ako vidí fungovanie zdravotných poisťovní či politiku VšZP.

Exminister zdravotníctva Raši: Ak chce koalícia jednu zdravotnú poisťovňu, podporíme ich

v rozhovore sa dočítate:

  • prečo by podporili jeden unitárny systém zdravotnej poisťovne,
  • čo je dôvod, že štátna poisťovňa je v strate.
  • prečo by mal na trhu so zdravotným poistením monopol a nie konkurencia,
  • prečo ho nezaviedli, keď bol v Smere a mali na to 12 rokov.

vláda, ktorej ste boli súčasťou, mala blízko k myšlienke unitárneho zdravotného poistenia, teda monopolného postavenia štátnej poisťovne na trhu.

Áno, otvorene sme to komunikovali, za čo sme dostali mediálnu „nakladačku“.

takže v oblasti zdravotníctva vás musí konanie súčasnej vlády tešiť.

V programovom vyhlásení vlády (PVV), ktorú považujem za amatérsku a chaotickú pri akomkoľvek rozhodovaní, sme sa vyjadrili, že sa teším na to, ako táto vláda s členmi SaS a Za ľudí presadí unitárny systém. Ten, kto bod o vytvorení „unitáru“ do PVV vložil, tak urobil z marketingových dôvodov. Smer chcel unitárny systém zdravotného poistenia presadiť v časoch, keď bola ministerkou zdravotníctva Zuzana Zvolenská. O tejto téme sa viedli vážne debaty, ale proti tomuto systému sa zdvihla veľká vlna odporu. Celý tento projekt sa teda pozastavil. Boj so súkromnými poisťovňami sa začal tým, že sme im zakázali generovať zisk. Mali sme dojem, že je to lepšie riešenie, pretože ďalším riešením bolo už len vytesnenie súkromných zdravotných poisťovní z trhu.

čo máte na mysli pod pojmom vytesnenia zdravotných poistení z trhu?

Vznik unitárneho systému zdravotného poistenia.

unitár nie je vytesnenie súkromných zdravotných poisťovní z trhu.

Zdravotná daň je povinnou daňou, ktorú musíme platiť všetci. Keďže je táto daň povinná, tak sme chceli zakázať zdravotným poisťovniam zisk. Tento krok bol napadnutý na Ústavnom súde, a preto sme sa snažili vylepšiť prerozdeľovací mechanizmus, ktorý v princípe bol a je o tom, aby existovala čo najmenšia motivácia poisťovní vyberať si zdravých pacientov. Momentálne je tento prerozdeľovací mechanizmus spoločne s tým holandským najlepší v Európe. Len minimum zdrojov nedokážeme umiestniť k chorým pacientom. Naša idea bola, aby existovala len jedna zdravotná poisťovňa, štátna, a súkromným poisťovniam sme chceli ponúknuť priestor na doplnkové zdravotné poistenie. Preto, aby nevznikli právne spory ohľadne obmedzovania podnikania, sme mali dve možnosti. Buď náš cieľ naplniť legislatívnou cestou alebo sa dohodnúť so zdravotnými poisťovňami a za nejakú odplatu odkúpiť poistenecké kmene zdravotných poisťovní. Proti obom krokom sa zdvihol veľký odpor. Ďalej som to však nesledoval, keďže som bol primátorom Košíc.

keď sa v PVV objavil bod o unitárnom systéme, potešilo vás to?

Prekvapilo, keďže zoskupenie vlády, ako i vyjadrenia strán vládnej koalície z minulosti nenasvedčovali tomu, že by k takémuto kroku mohlo prísť. Ak vládna koalícia predloží dobrý návrh o vytvorení unitárneho systému zdravotného poistenia, tak tento návrh určite podporíme.

z akého dôvodu ste teda nepodporili vládny návrh reformy 581 o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou?

Tá novela nebola o unitárnom zdravotnom systéme.

možno nie explicitne, ale táto novela je určite krokom k unitárnemu zdravotnému systému. Poisťovniam zákonom prikážeme, na čo a za aké obdobie majú minúť finančné prostriedky.

Sme opozícia a nemáme dôvod podporovať vládne návrhy. Túto vládu chceme povaliť a nahradiť. Tieto zákony navyše nemajú všeobecnú podporu trhu.

pochopiteľne, že nemajú podporu trhu, keďže trh ničia. Myšlienka unitárneho systému zdravotného poistenia je etatistická a antitrhová.

Táto novela nie je o unitárnom systéme.

sčasti určite je. Fond solidarity, ktorý ideme vytvoriť, určuje zdravotným poisťovniam, na čo majú vynakladať finančné prostriedky. Je to jednoznačný krok k unitárnemu systému. Ak ste presvedčený o tom, že unitár je správna voľba, tak táto novela musí byť pre vás dobrou správou.

Prečo teda neurobíme rovno unitárny systém?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite