Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Gašparovič ho nevymenoval, teraz chce byť opäť šéfom prokuratúry. Odvahu som už dokázal proti Trnkovi, hovorí Čentéš

.michal Oláh .rozhovory

Nevymenovanému generálnemu prokurátorovi Jozefovi Čentéšovi niektorí politici a novinári vyčítajú nečinnosť. Čentéš naopak hovorí o svojich reálnych krokoch proti Dobroslavovi Trnkovi, vďaka ktorým sa opakovane nestal generálnym prokurátorom. V rozhovore pre .týždeň rozpráva o svojej voľbe a vízii.

Gašparovič ho nevymenoval, teraz chce byť opäť šéfom prokuratúry. Odvahu som už dokázal proti Trnkovi, hovorí Čentéš BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • aký má názor na verejné vypočúvanie kandidátov na šéfa generálnej prokuratúry,
  • čo si myslí o výhradách proti nemu od poslanca Za ľudí Benčíka a ostatných poslancov a členov výboru,
  • ako vystúpil proti Dobroslavovi Trnkovi a Jaromírovi Čižnárovi.

boli niekedy v minulosti kandidáti na generálneho prokurátora podrobení takémuto dôkladnému verejnému vypočúvaní, ako pri tejto voľbe? V priemere bol každý kandidát „grilovaný“ štyri hodiny. 

Vypočúvanie pred Ústavnoprávnym výborom som absolvoval aj v minulosti v súvislosti s mojím zvolením za kandidáta na generálneho prokurátora, ale bolo to omnoho kratšie, zhruba 30 až 40 minút. Prebiehalo v komornejšej atmosfére a poslanci nešli do takýchto detailov, ako tomu bolo teraz. Vtedy ma vypočúvali len poslanci Ústavnoprávneho výboru a nespomínam si, že by tam boli aj iní poslanci, zástupcovia tretieho sektora alebo prezidentky. Teraz to bolo veľmi otvorené, prístupné širokému počtu osôb, ktoré mohli klásť otázky a aj ich kládli. 

otázky niektorých poslancov boli možno zavádzajúce a nevhodne osobné. Považujete napriek tomu takúto formu výberu generálneho prokurátora za korektnú a štandardnú? 

Takúto formu považujem za správnu, pričom akceptujem dôslednosť a detailnosť vypočutia kandidátov, často aj s nepríjemnými a osobnými otázkami. Vzhľadom na súčasný stav prokuratúry nie je čo namietať, že sa tak poslanci rozhodli. V mojom prípade ma ale mrzí, že v rámci vypočutia sa nedalo viac priestoru na prezentáciu môjho programu reštartu prokuratúry, ktorý bol viacerými subjektmi a mimovládnymi organizáciami vyhodnotený ako jeden z najprecíznejších a najkomplexnejších. 

ktoré otázky vás počas vypočúvania najviac zaskočili?

Boli tam napríklad otázky, ktoré celkom neodzrkadľovali situáciu vo vzťahu k mojej osobe. Konkrétne mi bola položená otázka, že som sa postavil proti Dobroslavovi Trnkovi s podporou celej koalície. Avšak dovolím si to dovysvetliť. Treba sa vrátiť do roku 2010. Po prvé, 6 poslancov vtedajšej vládnej koalície nehlasovalo v môj prospech napriek tomu, že všetci tvrdili, že za mňa hlasovali. Dokonca jeden z poslancov SDKÚ v prvom kole navrhol Trnku.

BORIS NÉMETH

Čo považujem za úplne zásadné je, že existovalo podozrenie, pre ktoré sa aj teraz vedie trestné stíhanie, že prišlo ku kupovaniu hlasov poslancov v prospech Trnku. V dôsledku toho, že som kandidoval proti Trnkovi, ktorý bol vo vedení prokuratúry, som bol v opozícii od roku 2010 až do roku 2013. A treba povedať, že nikto ma v tomto období verejne nepodporil – ani z radov prokurátorov, ani zo samosprávy prokuratúry. Bojoval som sám a zastupoval ma pán Kubina. Na to si ten, ktorý mi tú otázku položil, asi nespomenul. 

.týždeň

je vôbec vhodné, aby generálneho prokurátora vyberali aj právni laici? Generálny prokurátor je predsa aj vysoko odborná právnická funkcia. 

Treba ísť až na dreň a pýtať sa, lebo v minulosti sa takto nepostupovalo a boli vybratí aj generálni prokurátori, ktorí boli po skončení ich funkčného obdobia vnímaní veľmi negatívne. Otázkami sa zisťovalo, či kandidát nemá nejaký problém, ktorý by ho diskvalifikoval na funkciu generálneho prokurátora. Možno by bolo potrebné viac upriamiť pozornosť na program ďalšieho vývoja prokuratúry, akoby by mala vyzerať v budúcnosti. Ale bola to prvá skúsenosť, nevidím to ako chybu. Keď bude ďalšia voľba generálneho prokurátora, už to bude zrejme precíznejšie. Hodnotím to pozitívne. V ústavnoprávnom výbore je viacero právnikov a je tam aj študent právnickej fakulty a poslanec pán Dominik Drdul, ktorý mi kládol vecné otázky. Potešilo ma, že nám vyrastá takáto mladá generácia právnikov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite