Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

S kamarátmi založil web o dátach covidu. Vírus nespí a využíva naše slabiny, hovorí Bošňák

.martin Mojžiš .rozhovory

Vzhľadom na kvalitu dát a ich štátnych interpretácií založil s priateľmi stránku databezpatosu.sk. Dnes odtiaľ čerpá informácie prakticky každý, kto chce priebeh koronakrízy pochopiť. Médiá si ho čoraz častejšie pozývajú ako odborníka, ktorý dátam rozumie a vie ich vysvetliť. Ivan Bošňák.

S kamarátmi založil web o dátach covidu. Vírus nespí a využíva naše slabiny, hovorí Bošňák SITA/Branislav Bibel Predseda vlády Igor Matovič počas tlačovej konferencie o vyhodnotení pilotného projektu plošného testovania na Orave a Bardejove v rámci operácie Spoločná zodpovednosť. Bratislava, 26. október 2020.

v rozhovore sa dočítate:

  • či už vieme vyhodnotiť výsledky plošného testovania,
  • aké sú rozdiely vo vývoji v počte infikovaných medzi Českom a Slovenskom,
  • o čom svedčí, že z našich dát vieme predpovedať minulosť, ale nie budúcnosť,
  • čo by sme mali robiť, ak by sme robili dostatočne veľa PCR testov a mali spoľahlivé dáta.

od pilotného kola plošného testovania uplynulo už dosť času na to, aby sme sa mohli pokúsiť o prvé seriózne zhodnotenie. Takže čo hovoria dáta, pomohlo nám plošné testovanie v boji s covidom?

Určite pomohlo, to platí pri každom testovaní. Ak bolo cieľom zistiť v danom momente infikovaných jedincov, podarilo sa. Ale ak bolo cieľom nepustiť do obehu s priepustkou na slobodu jedincov, ktorí sú infikovaní, tak sa nepodarilo. Výsledkom plošného testovania bolo množstvo držiteľov falošného pasu „negatívny“. A to opakovane v troch kolách. No a ak bolo cieľom urobiť efektívne a hospodárne testovanie, tak sa to podarilo perfektne v pilote a v druhej vlne. V prvej vlne sme určite otestovali rozsiahle územia, kde bolo vhodné prísť neskôr alebo cielene len do určitých oblastí a medzi rizikové skupiny. Urobili sme veľmi drahé cvičenie a výsledky nevieme dodnes správne spracovať. Toto nám hovoria dáta, ku ktorým sa však dostávame len postupne.

Téma .týždňa: Vláda a ľud verzus vedci

prečo len postupne? 

Pretože sú len postupne publikované. Spôsob zverejňovania podrobných regionálnych dát a výsledkov testovania vo vyše štyristo obciach desať, respektíve jedenásť dní po testovaní je trestuhodný. S informáciou o sobotnom testovaní sa malo pracovať v nedeľu a o výsledkoch nedele mali starostovia a hygienici vedieť v pondelok ráno. My ako keby sme nechceli pochopiť, že vírus nespí a že využíva naše slabiny. On s nami bojuje, my sa bránime. Vitajte v krajine krivých zrkadiel.

.týždeň

to oneskorenie je absurdné, ale nakoniec dáta predsa len dostaneme. Potvrdzujú tieto dáta Matovičove atómovo bombastické vyhlásenia o tom, že plošné nálety antigénovými testami zvrátili vývoj epidémie?

Spolu s kolegami sledujeme dáta dlhodobo a už koncom septembra začalo tempo šírenia vírusu klesať. Stále pribúdali pozitívni a boli to každý deň vyššie čísla, ale tempo zrýchľovania sa dramaticky menilo. Klesalo. Napríklad na Orave už pred pilotným testovaním klesali počty novonakazených. Pilot a aj dve nasledovné testovania tam potom karantenizovali veľké množstvá infikovaných. Ale celkove je zníženie počtu novoinfikovaných na Orave dôsledkom viacerých vecí: sprísnených opatrení od začiatku a potom aj od polovice októbra, následne zákazu vychádzania a zaradenia oravských okresov do prísnejšieho lockdownu a potom aj troch vĺn testovania. Dnes to nikto neoddelí, všetko pomohlo.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite