Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Imunológ Leksa: Aby sa zamedzilo väčším škodám, je potrebná zmena premiéra. Som za povinné očkovanie, tvrdí

.šimon Jeseňák .rozhovory

Aby sme predišli väčším škodám, nutnou podmienkou je zmena premiéra. Buď výmena, alebo zmena jeho spôsobov. Mám dojem, že práve z jeho rozhodnutí vyplýva tá nesystémovosť a ten chaos, hovorí pre .týždeň vedec a imunológ Vladimír Leksa.

Imunológ Leksa: Aby sa zamedzilo väčším škodám, je potrebná zmena premiéra. Som za povinné očkovanie, tvrdí Archív autora.

v rozhovore sa dočítate: 

  • kde sa zrodilo očkovanie a ako fungujú vakcíny,
  • v čom je covid-19 iný od chrípky či vírusu HIV,
  • či sme sa približne za rok naučili porozumieť novému koronavírusu,
  • čo si myslí o výsledkoch prvých vakcín, ktoré hlásia vysokú účinnosť.

celý svet momentálne čaká na vakcínu, ktorá nám vráti náš životný štýl z roku 2019. Čo pre vás ako vedca znamená vakcína?

Ja vakcínu považujem za jeden z divov sveta. Očkovanie je múdry a vtipný spôsob, akým sa ľudstvo naučilo vyhýbať chorobám, nie je to však plod modernej medicíny, ale súčasť tej tradičnej, čínskej medicíny. Už pred tisíckami rokov si ľudia všimli, že ľudia, ktorí niektoré choroby prekonajú, na ne neochorejú druhýkrát. A tak svojim potomkom napríklad obliekali oblečenie, ktoré predtým nosili deti, ktoré mali kiahne. Zdravé deti tak ochoreli, ale mali ľahší priebeh choroby, a vytvorili si imunitu. Princíp očkovania bol teda vymyslený už v starej Číne. 

ako fungujú vakcíny?

Náš imunitný systém má dve zložky: vrodenú a adaptívnu. Vďaka tej adaptívnej časti imunitného systému si vytvárame imunologickú pamäť, ktorá je zodpovedná za to, že vakcíny fungujú. Náš imunitný systém rozpoznáva to, čo je pre nás nebezpečné a cudzie. Princíp vakcíny spočíva v tom, že oklameme imunitný systém: podsunieme mu niečo, čo sa podobá na ten cudzí a nebezpečný patogén, teda na pôvodcu ochorenia. Imunitný systém si proti tomu náhradníkovi vytvorí imunologickú pamäť a keď sa v tele objaví skutočný patogén, naše telo je voči nemu už imúnne. Imunitná pamäť bola teda vyvolaná očkovacou látkou, ktorá sa na patogén podobá, ale ochorenie nevyvoláva.

Téma .týždňa: Vláda a ľud verzus vedci

niektoré očkovania absolvujeme raz za život a získame tak doživotnú imunitu. Iné treba raz za čas opakovať?

Imunitná pamäť pretrvá roky, dekády alebo aj celý život. No ani patogén nie je neaktívny. Šíri sa v populácii a ako každý životaschopný organizmus mutuje a časom sa mení. Môže sa stať, že sa vírus zmení natoľko, že ho naša imunita už nedokáže rozpoznať ako pôvodcu, voči ktorému sme boli zaočkovaní. To sa deje v prípade chrípky. Jej vírus mutuje tak rýchlo, že očkovaciu látku musíme stále aktualizovať. Sú choroby, ktoré nemutujú tak rýchlo, takže sa netreba očkovať tak často ako pri chrípke. Pri každej chorobe je však dobré absolvovať preočkovanie niekoľkokrát za život. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite