Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šokuje nás, že máme aj mladých ľudí s nádorovým ochorením tráviaceho traktu, tvrdí onkológ Špánik

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Vedľajšími obeťami vírusu COVID-19 môžu byť v horizonte niekoľkých rokov ľudia trpiaci na závažné ochorenia zanedbané počas pandémie. Prednosta Internej onkologickej kliniky Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave Stanislav Špánik hovorí o ohrození svojich pacientov v dobe korony.

Šokuje nás, že máme aj mladých ľudí s nádorovým ochorením tráviaceho traktu, tvrdí onkológ Špánik BORIS NÉMETH Prednosta Internej onkologickej kliniky Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave Stanislav Špánik.

v rozhovore sa dočítate:

  • ktoré onkologické ochorenie je najčastejšie a ktoré najnebezpečnejšie,
  • ktoré ochorenia zaznamenali na Slovensku najväčší nárast a čomu pripisuje tento trend,
  • ktorý typ ochorenia sme sa na Slovensku naučili liečiť najlepšie,
  • či je COVID-19 pre onkologických pacientov vážnou komplikáciou.

aký je trend onkologických ochorení na Slovensku? Do onkologickej liečby sa investujú obrovské finančné prostriedky a lieky pre ľudí s týmto ochorením patria medzi najdrahšie. Prináša to viditeľný efekt? 

Trend je dlhodobo nepriaznivý, ich počet sa zvyšuje. Sú diagnózy, kde je ten nárast menší alebo je stav za posledné roky stabilizovaný, ale asi je viac tých, kde počet stúpa. Smutnejšie však je, že v rozvinutých krajinách USA a EÚ dokázali nárast spomaliť a je tam pokles úmrtí, ale u nás tento trend stále nie je taký zjavný. Má to veľa príčin. 

.týždeň

ktoré onkologické ochorenia zaznamenali na Slovensku najväčší nárast a čomu pripisujete tento trend? Máme vlastné, „špecifické“ prejavy choroby? 

Nádorové ochorenia sa delia na solídne nádory, to sú tie, ktoré vychádzajú z určitého orgánu - pľúca, črevo a podobne. Potom sú systémové a to sú ochorenia krvotvorby, kam patria leukémie, lymfómy a iné. Zo skupiny systémových ochorení stúpa výskyt malígnych lymfómov, ktoré vychádzajú z lymfatického systému a pri ich vzniku zohráva úlohu opäť  viac faktorov. 

Mnohé súviseli hlavne v USA a v západnej Európe s ochorením AIDS. Tým, že bola imunita organizmu oslabená vplyvom vírusovej choroby, práve tieto lymfómy stúpali.  Čo sa týka solídnych nádorov, v prvej polovici minulého storočia dominovali nádory pľúc, čo najskôr asi súviselo s fajčením a znečistením vonkajšieho prostredia. Teraz na Slovensku najviac stúpajú nádory hrubého čreva, konečníka a pankreasu.

 U mužov je druhý najčastejší nádor prostaty, ale to hlavne vo vyššom veku a dá sa povedať, že väčšina zomiera s týmto karcinómom a nie na toto ochorenie. U žien stúpa výskyt nádorov prsníka. Rast týchto nádorov súvisí hlavne so životným štýlom. Nádory hrubého čreva a konečníka sú časté práve v tejto našej stredoeurópskej oblasti. S Maďarskom sme na popredných miestach na svete. Takisto aj s karcinómami pankreasu. To súvisí so stravovaním hlavne s červeným mäsom, spracovaným mäsom,  údeninami a podobne. Vplyv má aj alkohol a životný štýl, obezita, nedostatok pohybu, málo vlákniny, ovocia a zeleniny. Určite budeme mať v rámci strednej Európy aj genetické predispozície.  

máme na Slovensku špecifické lokality alebo vekové či iné komunity, u ktorých je častejší výskyt nádorových ochorení?

Je to väčšinou ochorenie starších ľudí nad 65 rokov, pri nádore prostaty nad 70. U žien je to pri karcinóme prsníka nad 50 rokov, čo je spojené s hormonálnymi zmenami a prechodom do menopauzy. Ale šokuje nás, že máme aj mladých ľudí s nádorovým ochorením tráviaceho traktu. Viac nádorov je u mužov. A čo sa týka geografie, tak je to južná časť Slovenska. Pripísal by som to strave, maďarská kuchyňa je pikantná a údená. Vychádzam iba z epidemiologických údajov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite