Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Letanovská zo Za ľudí: Minister Krajčí našu ponuku nevyužil. Obklopil sa ľuďmi, ktorí mu vyhovujú

.šimon Jeseňák .rozhovory

Pred voľbami panovala zhoda na tom, aké reformy v zdravotníctve potrebujeme urobiť. Po voľbách je však komunikácia o zdravotníctve s ministrom na bode mrazu a oteplenie vzťahov, či krízový manažér do zlého počasia nie sú na obzore, hovorí Andrea Letanovská zo Za ľudí.

Letanovská zo Za ľudí: Minister Krajčí našu ponuku nevyužil. Obklopil sa ľuďmi, ktorí mu vyhovujú BORIS NÉMETH

 v rozhovore sa dočítate:

  • s akou víziou prišla do politiky,
  • ako hodnotí prácu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a ako sa s ním spolupracuje,
  • čo hovorí na doterajšie pokusy o zmeny v rezorte zdravotníctva,
  • ako manažuje štát pandémiu covidu-19,
  • v akom stave sú naše nemocnice.

ste štyri mesiace v parlamente. Zo sveta medicíny a aktívneho výkonu povolania lekárky, ste prešli do sveta politiky. Ako sa tieto dva svety líšia?

Svet medicíny a svet politiky sa líši úplne diametrálne, vo všetkom. Vedela som, že to bude iné a aj to bol dôvod, prečo ma politika lákala. To, čo som však očakávala a čo bol môj dôvod, pre ktorý som vstúpila do politiky, sa žiaľ v tejto chvíli nenaplnilo. Nemyslím si, že by to nebolo naplniteľné principiálne, ale v tejto konštelácii sa to nenapĺňa. V tejto chvíli som skeptická, či je to vôbec možné. 

aké boli vaše očakávania pri vstupe do politiky a prečo ste skeptická už po niekoľkých schôdzach Národnej rady? 

Nehľadala som nový zmysel života. Mala som prácu, ktorá ma napĺňa, nebola som v nej vyhorená. Stále ma baví, dáva mi zmysel a stále ju robím. Teším sa , že aktuálna schôdza skončí už dnes a zajtra môžem ísť do nemocnice. V nemocnici mám ako lekárka priamy dopad na svojho pacienta. Moja intervencia môže byť rozhodujúca - pacientovi môžem pomôcť alebo mu môžem uškodiť, podľa toho aká som dobrá a ako veľmi sa angažujem do toho, aby som mu pomohla.

„Neviem veľa o prioritách ministra a procese, ako ich chce napĺňať.“

Dopad na jedného pacienta rýchlo vidím. S dobrým pocitom idem večer domov a zaspávam s tým, že som niečo užitočné urobila, niekomu som pomohla. Skoro každý deň mám takéto malé odmeny, a preto mi tá práca dáva zmysel a teší ma. Od politiky som neočakávala také rýchle víťazstvá a každodennú satisfakciu, ale je to príležitosť, ako môžem mať dopad na celý systém - na mnohých pacientov. Na to, aby k niektorým komplikáciám , ktoré každodenne riešim, ani nedochádzalo. Napríklad môžem prispieť k lepšej prevencii alebo k lepšej dostupnosti primárna a ambulantnej sféry, aby pacienti neprichádzali zanedbaní do nemocnice. Toto bolo moje očakávanie, s ktorým som do politiky prišla. Praktická implementácia tejto vízie mala byť okrem iného taká, že budem pripravovať vlastné návrhy zákonov. Mali sme celkom detailne prepracovaných 10 oblastí, na ktoré sme mali pripravené aj zákony a novely, niektoré v paragrafovom znení. Povedala som si, že pripravím novely,  napríklad také, na ktoré nebude mať kapacitu ministerstvo zdravotníctva. 

Téma .týždňa: Čo ukázalo testovanie

 

stretáva sa tá vízia s realitou? 

Zatiaľ veľmi nie. Druhá moja vízia bola, že ministerstvo bude pripravovať zásadné reformné zákony, pri ktorých budem pomáhať. Máme veľmi kvalitný tím odborníkov, ochotných pomôcť. Ani toto sa zatiaľ vôbec nedeje. Je tu pritom veľa vecí, ktoré bolo potrebné zmeniť. V zdravotníctve máme veľké dlhy, nielen finančné, ale aj koncepčné. Očakávala som, že ministerstvo bude reformovať zdravotníctvo a my budeme na tom participovať. So svojim tímom sme sa hneď po voľbách stretli s ministrom Krajčím, neformálne na krízovom štábe, kde si začal skladať mozaiku ako riadiť priebeh koronakrízy.

ako urobiť čo? 

Ako sa vysporiadať s pandémiou, keďže prvá vlna u nás udrela práve po voľbách. A plus zároveň robiť reformy, o ktorých sme hovorili pred voľbami a mala som dojem, že na reformách je všeobecná zhoda. Naša spolupráca a aj predvolebná komunikácia bola veľmi slušná, aj to mi dávalo nádej. Marek bol otvorený, potešil sa, že platí to, čo sme pred voľbami deklarovali, že ktokoľvek z nás bude minister, tí zvyšní pridajú ruku k dielu a ponúknu svoje tímy, svoje know-how a svoj program na to, aby sme spoločne priniesli pozitívnu zmenu. 

stretli ste sa po voľbách. Predpokladám, že tam bolo viacero vládnych strán. Ako to dopadlo? Pracujete ako koalícia s ministrom, alebo sa minister obklopil ľuďmi, ktorí mu vyhovujú? 

Naša ponuka vôbec nebola využitá. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite