Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Patológ Galbavý: Keď sa to raz celé skončí, tak naše údaje budú najpresnejšie na svete

.michal Oláh .rozhovory .štefan galbavý

Kľúč, podľa ktorého sa niekto infikuje novým koronavírusom a iný nie, podľa neho doteraz nepoznáme. Ani po tisícoch pitiev nestratil rešpekt pred covidom a smrť oravského lekára ho prekvapila. Patológ s päťdesiatročnou praxou, profesor Štefan Galbavý.

Patológ Galbavý: Keď sa to raz celé skončí, tak naše údaje budú najpresnejšie na svete BORIS NÉMETH Patológ Štefan Galbavý vysvetľuje, prečo odhady úmrtí na koronavírus môžu na Slovensku patriť k najpresnejším na svete

v rozhovore sa dočítate:

  • prečo sa obete Covidu-19 dostávajú do štatistík až neskôr,
  • čo je príčinou, že pacient zomrie na Covid-19,
  • ako zhubné pôsobenie Covidu-19 v pľúcach prebieha,
  • či musia ísť všetci pacienti, ktorí zomreli na Covid-19.

vidíte ako patológ rozdiel medzi obeťami covidu z prvej a druhej vlny?

Pridružené ochorenia sú stále tie isté. Riziká ťažšieho priebehu sú obezita, kardiovaskulárne a iné choroby, ktoré sa označujú ako pridružené. Výskyt týchto chorôb je práve u tých vyšších ročníkov. Tento fakt sa nezmenil. Objavujú sa aj mladší ľudia, ale tam je ten faktor pridružených komplikácii, ktorý sme videli v prípade detskej pacientky z Nitry, doteraz najmladšej obete nového koronavírusu u nás. 

U zdravotníckych pracovníkov je zaujímavé, že sú vystavení vyššiemu riziku ako ktokoľvek iný. Tiež sú postihnutí chorobami ako ostatní. Prvý prípad úmrtia zdravotníka je napriek tomu pre nás nevysvetliteľný, lebo bol zdravý. To znamená, že ten vírus je zlý, správa sa síce ako chrípka, prenáša sa podobne ako chrípka, ale je agresívnejší. Nevieme, ako naň infikovaný človek zareaguje. V prípade spomínaného lekára sa dalo predpokladať, že si s tým poradí, no neporadil si. Jedno z vysvetlení je, že dostával dávku vírusu postupne určitý čas. To všetko sú však hypotézy. 

Jednoducho nevieme, prečo to nezvládol, ale je pitevne potvrdené, že mal pľúcnu formu ochorenia, ktorá je agresívna a ktorá skutočne zabíja. Pri druhom lekárovi sa už pridružili aj ďalšie choroby. V prípade covidu ide skutočne o respiračný infekt, ktorý u deviatich z desiatich prebehne ľahko, ale toho desiateho zabije a nevieme prečo. Nie je kľúč, prečo to niekto dostane a niekto nie. Sme odkázaní skutočne na to, že bude očkovanie, bezpečná a dostupná vakcína. Dúfam, že už v marci alebo v apríli budúceho roka. Potom môžeme odložiť rúška.

prečo sa obete covidu dostávajú do štatistík až s odstupom niekoľkých dní, prípadne po ešte dlhšom čase?

Sú tu dve veci, ktoré by bolo potrebné vysvetliť. A to, že pacient zomrel a bol infikovaný, a vtedy je nesprávne, keď sa označuje, že zomrel na covid. Druhá vec je, ako v prípade lekára z Oravy, keď pacient zomrel na dokázateľné poškodenie covidom, ktoré zodpovedá účinkovaniu vírusu. A to sú tie pravé úmrtia, lenže na to, aby sme to vedeli, sa musí pitvať a musia sa vyšetrovať vzorky. Po pitve sa ešte úmrtie na nový koronavírus musí dokázať mikroskopicky, a to nejaký čas trvá. 

No výkon našich pracovníkov v tejto oblasti nemá vo svete obdobu. Nemecký inštitút odporúčal nepitvať, v Česku pri tom počte úmrtí nemajú ani jednu pitvu. V tej prvej fáze sa ešte pitvalo v skafandroch, lebo sa nevedelo, aké je riziko. Teraz sa zistilo, že sa môže pitvať pri dodržaní takých opatrení, ktoré sa dodržiavajú pri pitve vždy. Na Slovensku sa zatiaľ nevyskytol ani jeden prípad nákazy u pracovníka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý vykonával pitvu.

o Slovensku sa počas prvej vlny hovorilo ako o krajine s veľmi prísnym posudzovaním úmrtí na covid a vykazovaním štatistiky počtu obetí v porovnaní s inými krajinami EÚ...

Platí to stále a som rád, že vedúci funkcionári Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nepodľahli tlaku, že všade uvedieme ako príčinu covid. My budeme mať objektívne informácie. Úmrtie sa zatajiť nedá. Patológovia sú dokonca obviňovaní, že skresľujú túto štatistiku, ale nie je to pravda. Naša štatistika bude výpovedná, lebo je tam jasný morfologický dôkaz, nielen to, že bol zosnulému urobený odber. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite