Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roky sa venuje závislostiam. Veľa ľudí medzi 20 a 30 rokom prestáva piť, potom sa umiernia alebo prestanú celkom

.šimon Jeseňák .rozhovory

Ľudia si dosť mýlia, keď si povedia, že veď štyri dni nefajčili marihuanu, tak nemôžu byť od nej závislí. Používajú ale biologicky neadekvátne prirovnania s cigaretami či alkoholom, látkami, ktoré sa vylučujú z tela oveľa rýchlejšie, hovorí Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí.

Roky sa venuje závislostiam. Veľa ľudí medzi 20 a 30 rokom prestáva piť, potom sa umiernia alebo prestanú celkom BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • či je marihuana menej návyková ako alkohol,
  • koľko máme závislých na marihuane a či ich počet klesá, alebo rastie,
  • v akom prípade by bol za dekriminalizáciu drog,
  • ako sú nastavené zákony ohľadom drog a ako sú nastavené v iných krajinách.

možno ste zachytili konferenciu .týždňa, ktorá sa týkala privysokých trestov za držanie marihuany. Považujete trestanie za drogové delikty za účinné?

Po roku 1990 sa u nás tvorili prvé špecifické zákony o drogách. Vtedy nás navštívili v rámci predvstupového procesu aj zahraniční poradcovia z prostredia EÚ. Poradcovia z Únie boli právnici zo súdnictva a prokuratúry Nemecka a Francúzska, ktorí nás upozornili, že nemôžu zákony v drogovej oblasti pripravovať len právnici z ministerstva spravodlivosti, Generálnej prokuratúry a   ministerstva vnútra, ako sa to vtedy dialo. Tvrdili, že je potrebné, aby sa k tvorbe už od začiatku prizvali odborníci zo zdravotníctva, kde je z vecnej stránky jadro problému. 

Medicínskemu pohľadu sme sa začali venovať až po tom, ako sme videli, akí zdravotne poškodení ľudia sa dostávajú do problémov s drogami a aké to má následky na nich i na celú spoločnosť. Napríklad, ako sa nám rýchlo začali zapĺňať väznice ľuďmi, ktorí užívajú drogy alebo aj súčasne drogy distribuujú.

aké veľké riziko plynie z toho, že sa z niekoho, kto si dá raz za čas marihuanovú cigaretu, stane buď pravidelný užívateľ tvrdších drog?

Z výskumného hľadiska nejde o biologicky podmienený proces, ktorý by potvrdzoval, že užívanie jednej drogy vedie k užívaniu ďalších, ktoré pôsobia intenzívnejšie. Nie je tam príčinná súvislosť, výskumy ju nepreukázali. Na druhej strane, existuje sociologická teória, v ktorej ide o otázku dostupnosti. 

Čím sú látky v spoločnosti, kde sa človek nachádza, dostupnejšie, tým väčší je počet ich užívateľov, ale aj ľudí so závislosťou. Ak niekto začne užívať marihuanu z okruhu ľudí, od ktorých ju má, má od nich ľahšiu možnosť získať aj iné látky.

pred konferenciou o dekriminalizácii marihuany som mal veľmi zaujímavý rozhovor s pani poslankyňou Katarínou Hatrákovou z OĽaNO, ktorá hovorila, že na školách, kde učila, takmer sto percent študentov skúsilo marihuanu. Hovorí sa, že je to droga bežnej spotreby a že je menej návyková ako alkohol. Je to tak?

Mohlo to tak byť na škole, kde pôsobila pani poslankyňa. Školské prieskumy ako HBSC či ESPAD (európske projekty na anonymné dotazníky na školách – pozn. red.) však ukazujú, že je veľká časť mladých ľudí – stredoškolákov – ktorí marihuanu nikdy neskúsili.   

V otázke užívania marihuany nemožno skúsenosť z jednej školy, hoci reálnu,  generalizovať na všetky ostatné. Pokiaľ ide o zdravotnú stránku, či je menej návyková, prieskumy hovoria, že keď mladý človek užije marihuanu 5-krát a viac, tak sa stane asi 7 percent z nich od nej závislými. Je to zhruba rovnaké ako pri alkohole. Ale menej ako v prípade nikotínu či heroínu – čo sú dve látky, ktoré  majú najvyšší tzv. návykový (odborne adiktívny) potenciál. 

„Niekedy môže byť zložitejšie sa uzdraviť zo závislosti od alkoholu a niekedy, naopak, od marihuany. Liečení pacienti zo závislosti od marihuany sú výrazne mladší.“

Dôležitú rolu hrá ale aj o koncentrácia, ktorá v prípade marihuany za desaťročie významne vzrástla, čo vplýva na rýchlejší vývoj závislosti. Takisto to bolo v minulosti aj u heroínu, kde sa ale koncentrácia v posledných rokoch naopak znížila. 

veľké množstvo ľudí, mňa nevynímajúc, experimentovali na strednej či vysokej škole s marihuanou, ale poznám len jednu či dve výnimky, ktoré sa stali na marihuane závislými.

V tom čase, keď ste vy navštevovali strednú školu, sa koncentrácia THC v marihuane pohybovala okolo dvoch až piatich percent. Dnes je to 12 percent v priemere, ale môže to byť aj 25 percent a viac. Čím väčšia je koncentrácia látky THC v marihuane, ktorá je zodpovedná za adiktívny potenciál, tým viac ľudí sa ľahšie stane od nej závislými. Preto sa v rôznych generáciách počty tých, ktorí sa stanú závislými, líšia. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite