Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister práce Krajniak: Vláda nie je spolok kamarátov, musíme mať rytiersku česť

.šimon Jeseňák .rozhovory

Po voľbách sa o ňom hovorilo ako o potenciálnom ministrovi obrany alebo vnútra. On sám pred voľbami pripustil, že by mal záujem o post ministra kultúry. Napokon však zasadol do horúceho kresla ministra práce. Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

Minister práce Krajniak: Vláda nie je spolok kamarátov, musíme mať rytiersku česť BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • aké sú vzťahy medzi koaličnými stranami,
  • aké reformné plány má jeho ministerstvo,
  • čo plánujú urobiť s prvým a druhým pilierom,
  • či jeho reformy zvýhodnia tých, ktorí budú mať viac detí.

po víkende je v koalícii napätá atmosféra. Upokojila sa (rozhovor sa konal 14. októbra – pozn. red.)?

Dnes sme mali vecné zasadnutie vlády, takže si myslím, že vláda funguje normálne. Faktom je, že prístup pána Sulíka k opatreniam, ktoré majú zabrániť exponenciálnemu nárastu nielen pozitívnych prípadov, ale aj počtu hospitalizovaných, považujem za nezodpovedný. Aj ja chcem, aby boli otvorené reštaurácie, divadlá a aby futbaloví fanúšikovia mohli chodiť na zápasy, ale keď sa pozriete von, leje a fúka studený vietor. Môžeme stokrát rozprávať, že chcem, aby svietilo slnko a bolo 25 stupňov. Musíme sa podľa toho zariadiť. Máme najvyšší stúpajúci počet pozitívnych prípadov a nárast je u nás väčší ako v Česku, ktoré je momentálne najhoršia krajina EÚ. Nestojíme pred otázkou, čo budeme obmedzovať, ale čo neobmedzíme. 

pred akou otázkou stojíme?

Najväčšie riziko je momentálne v domácnostiach, ale nevieme ľudí z domácností rozmiestniť. Musíme obmedziť mobilitu a s ňou aj všetko ostatné. Ešte pred mesiacom bol nakazený zhruba každý päťdesiaty človek, dnes je zhruba každý dvadsiaty piaty. S istotou každý z nás stretne aspoň jedného nakazeného denne. Keď som sa na pandemickej komisii, vláde a krízovom štábe pýtal kolegov zo SaS, či majú iný návrh ako mobilitu obmedziť, povedali, že nemajú a chcú počkať na analyzované čísla. My máme údaje o tom, že za posledný čas exponenciálne stúpajú čísla hospitalizovaných presne v rovnakej krivke ako počet nakazených. Nebudem čakať a analyzovať dovtedy, kým nezačnú otáčať sanitky s nakazenými, lebo nebudeme mať dostatok miesta v nemocniciach. Skúsili sme jemnejšie opatrenia pred dvoma týždňami a absolútne nefungovali. Nielenže sa nepodarilo krivku zvrátiť, ale ide strmšie. 

vráťme sa ešte ku vzťahom v koalícii. Pred pár mesiacmi boli vyhrotené, potom sa to začalo otepľovať, ale minulý víkend potvrdil, že sú značne naštrbené.

To nie je napätie v koalícii. Vláda nie je spolok kamarátov. Je zostavená na základe rozhodnutia voličov a my na základe tohto rozhodnutia máme čo najlepšie spravovať štát. Musíme mať nejakú rytiersku česť. Rytierska česť hovorí, že nie je fér kritizovať kolegov v jednom tíme za to, čo sa aj tak musí udiať. Keď je niečo nepopulárne, nemôže niekto ešte pred koncom rokovania vyjsť von a povedať, že je to hrozné a nejde to, čo ostatní hovoria, schvaľovať. Mal počkať aspoň do bodu, kým sa o bode, ktorý kritizuje, bude rozhodovať. Každý mal na rokovaní pandemickej komisie, ústredného krízového štábu aj vlády toľko informácií, koľko chcel. Niekto nepotrebuje informácie a vie dopredu, kde má byť. 

školstvo, zdravotníctvo a dôchodky boli jedni z troch najväčších tém, ktoré sa preberali pred voľbami a všetky strany vrátane vašej hovorili, že dôchodkový systém nie je nastavený ideálne. Už máte víziu a predstavu o tom, akú reformu idete spraviť?

V celom analytickom dokumente, ktorý bol pripravovaný bez nášho ministerstva, nie sú veci, ktoré považujeme za najdôležitejšie. Keďže sa začala diskusia ohľadom tohto dokumentu, budem aj ja verejne hovoriť o našich predstavách. Chceme odľahčiť zdaňovanie práce na Slovensku o šesť percentuálnych bodov. Na to, aby sme to mohli urobiť, musíme stabilizovať sociálnu poisťovňu a to takým spôsobom, aby vyplácala poistenie v zamestnanosti a poistenie v nezamestnanosti, pričom starobný dôchodok by sa v rámci sociálnej poisťovne delil na tri časti – prvý pilier, druhý pilier a rodičovský bonus.

„Chceme, aby každé euro, ktoré bude z plánu obnovy, ľudia uvideli alebo pocítili na vlastných peňaženkách.“

Efektívna miera, ktorá je na toto poistenie nutná, je podľa našich prepočtov 28,6 percenta. Zaťaženie práce chceme znížiť o šesť percentuálnych bodov. Chceme prerozdeliť tri percentá zamestnávateľovi, aby sme znížili jeho náklady a tri percentá zamestnancovi, aby sme zvýšili jeho čistý príjem. Potom nám ostáva nemocenské, invalidné, garančné a úrazové poistenie. Tieto typy doterajšieho poistenia chceme previesť na štátne dávky, ktoré by boli platené z daní. Prvé obdobie, kým reforma nabehne, musí byť niečím sanované a na to navrhujeme použiť 2,9 miliardy z plánu obnovy, aby sme v najbližších troch rokoch stabilizovali systém. To považujem za absolútne zásadnú reformu daňovo obvodného zaťaženia a rovnako dôchodkového systému.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite