Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Exminister zdravotníctva Zajac o súčasnej situácii: Za dvanásť rokov sme sa nikam neposunuli

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Rozhovor s Rudolfom Zajacom prišiel v správny okamih: keď čelíme krutým dôsledkom stavu zdravotníctva, aké vie predviesť iba hrozba pandémie. Prečo je to v našich ambulanciách a nemocniciach také neveselé? Exminister zdravotníctva dáva jasné odpovede.

Exminister zdravotníctva Zajac o súčasnej situácii: Za dvanásť rokov sme sa nikam neposunuli Boris Németh

v rozhovore sa dočítate:

  • kam sa posunulo naše zdravotníctvo od jeho čias v úrade ministra,
  • čo si myslí o pláne stratifikácie nemocníc
  • či panuje v zdravotníctve chaos,
  • či vidí ambíciu vládnej koalície zmeniť rezort zdravotníctva.

vo vašich ostatných dvoch stĺpčekoch ste reagovali aj na rozhovor s expertmi na zdravotníctvo Tomášom Szalayom a Martinom Smatanom. Súhlasíte s ich vy­jad­reniami?

Áno, v princípe majú pravdu. Trochu iný pohľad poskytol analytik INESS Martin Vlachynský, ktorý hovoril o tom, že viacerí experti, ktorí pracovali na pláne obnovy, neboli vôbec vypočutí. Jeden z týchto expertov bol aj Peter Pažitný, ktorému som po tom, čo prijal miesto v tomto poradnom tíme, povedal, že skôr vykúri vesmír, ako by tam niečo dosiahol. V projekte o obnove a reforme zdravotníctva by mohli byť v prin­cípe len tri veci, a ani jedna z toho nie je stavanie nemocníc alebo podobné hlúposti, ktoré narozprával Igor Matovič.

kvalitná infraštruktúra nám však chýba, nie?

Jediná vec, ktorú treba dobudovať, je zložitejšia. Ministerstvo financií si zobralo prakticky všetky analýzy, ktoré dali vypracovať Drucker a Kalavská. Tie analýzy možno pomerne presne diagnostikovali stav zdravotníctva, ale liečba, ktorú plánujeme nasadiť, je hlúpa. Hovorí sa o tom, že máme vysoký počet odvrátiteľných úmrtí, a ako riešenie navrhujú reformu primárnej ambulantnej starostlivosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite