Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak popierame umenie, popierame celé dejiny ľudstva, hovorí režisér Slovák

.šimon Jeseňák .rozhovory

Vlna nenávisti, ktorá sa spustila voči kultúrnej obci, je podľa neho obrovská. Pomoc od štátu v čase pandémie je zase smiešna a zanedbateľná. Tvrdí, že Slovensko je typickou postkomunistickou krajinou, v ktorej sú značkové veci pre mnohých to najlepšie na svete. Režisér Nikita Slovák.

Ak popierame umenie, popierame celé dejiny ľudstva, hovorí režisér Slovák BORIS NÉMETH Režisér Nikita Slovák

v rozhovore sa dočítate:

  • čo si myslí o systéme vyplácania podpory umelcom počas koronakrízy,
  • čo má spojené školstvo s nenávistnou vlnou šíriacou sa internetom,
  • aký je vzťah medzi kultúrou a štátom,
  • prečo je Desmod populárna kapela.

aká je momentálna situácia v umeleckej brandži?

Najprv je nutné podotknúť, že umelecká obec nie je homogénnym celkom. Rozdeľuje sa na štátnu a neštátnu kultúru. Štátna kultúra je na tom určite lepšie. Z hľadiska profesie sme postihnutí všetci, lebo nemáme divákov. Bez kontaktu s nimi sa každý cíti nepotrebný. Umelecká obec tiež zápasí so skreslenou predstavou širokej verejnosti. Tá mnohokrát netuší, ako to v danej brandži funguje. 

prečo?

Môžu za to zrejme bezduché „lajfstajlové“ relácie, ktoré sa zaoberajú kabelkami alebo topánkami hlavných predstaviteľov. Títo ľudia z umenia spravili „zdochlinu“. 

Tento problém však súvisí s celkovým nastavením spoločnosti. Tá je zameraná na tvrdý konzum, v ktorom sa presadzuje jediný cieľ, vlastniť 50 či 100 párov topánok. Ak ma umelecká kariéra zaujíma kvôli týmto produktom, ide o zlé nastavenie systému. 

Náš problém je aj to, že sme sa prestali zaoberať vnútrom človeka. Zaujíma nás zovňajšok. V tomto je Slovensko typická postkomunistická krajina. Ešte stále sme sa nevymanili z konzumu, ešte stále si myslíme, že značkové veci sú to najlepšie na svete.

igor Matovič argumentoval tým, že kultúra a šport kompenzácie dostali a podporu pri strate zamestnania si vedeli vypýtať. Nie je to pravda? 

Myslím si, že Igor Matovič je klasický prípad bohatého človeka, ktorý sa na tieto záležitosti pozerá z výšky. Nevidí tým pádom to, že ostatní strádajú. Pre vládu je téma ukončená, keď príde s finálnym stanoviskom. Ak vláda povie, že ľudia dostanú peniaze 21. 12., neuvedomuje si, že na Slovensku trvá veľmi dlho, kým sa čokoľvek vybaví.

Ministerstvo hospodárstva dostalo na refundovanie nájmov 200 miliónov eur. Dodnes sa refundovalo 5 miliónov eur. Poznám ľudí vo firmách, kde pracujú IT-čkari. Ani títo ľudia si nevedia sumy nárokovať. Sám neviem, či je táto schéma úmyselne komplikovaná, lebo štát nechce občanom peniaze vyplácať. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite