Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psychologička Drábiková: Duševné zdravie sa počas pandémie zhoršilo. Deti musia ventilovať svoje pocity

.michal Oláh .rozhovory

Štúdie zo Spojených štátov a Kanady ukazujú obrovský nárast duševných porúch v rodinách. Tento trend potvrdzujú aj výskumy Slovenskej akadémie vied. Ako pomôcť rodinám prekonať úzkosti a depresie? Dokážu deti prekonať strach z pandémie? O tejto téme sa rozprávame s psychologičkou a poslankyňou parlamentu za OĽaNO Luciou Drábikovou.

Psychologička Drábiková: Duševné zdravie sa počas pandémie zhoršilo. Deti musia ventilovať svoje pocity BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • ako sa mení počas pandémie duševné zdravie Slovákov a ktoré skupiny sú zvlášť ohrozené,
  • čo hovoria štúdie z USA, Kanady a zo Slovenska o rodinách,
  • ako pomôcť rodinám prekonať úzkosť a strach,
  • dá sa naučiť deti zvládať pandémiu a bezpečne cestovať v MHD,
  • čo povedať deťom, ktoré sa boja ísť do školy.

pribudol od vypuknutia pandémie počet duševne chorých ľudí na Slovensku?

Výskum Slovenskej akadémie vied (SAV) realizovaný v marci a v júni potvrdil nárast zhoršenia psychického zdravia v spomínanom období. Klinické údaje ale od psychiatrov nemám. Avšak narástla miera úzkosti a depresií. Významne sa ukázali v USA aj v Anglicku práve skupiny žien a matiek, ktoré sa starajú o deti v predškolskom a školskom veku. Potom sú to mladí dospelí a ľudia, ktorých sa táto pandémia dotkla buď tým, že stratili príjem, alebo prišli o prácu, respektíve sa im znížil príjem. Potom do toho vstupuje skupina seniorov, ktorí sa vďaka pandémii ocitli v izolácii. 

poznáme presnejšie čísla ľudí s duševným ochorením? 

Začnem tým, že vďaka pandémii sa zmobilizovali organizácie poskytujúce dištančné poradenstvo. Tieto hlásia až päťnásobný nárast volaní týkajúcich sa duševných problémov, ako sú úzkosť, depresie, náladovosť, nespavosť, správanie podobné fóbii či panické stavy, samovražedné myšlienky. Tento nárast stále trvá. Týka sa to ale aj domáceho násilia. 

Často volali susedia alebo príbuzní alebo niekto iný, nakoľko obete boli zavreté doma s násilníkmi. Už na začiatku pandémie sme s kolegami túto oblasť vnímali citlivo a podarilo sa nám dostať duševné zdravie do programového vyhlásenia vlády. 

na Slovensku je 350-tisíc ľudí, ktorí majú diagnostikovanú duševnú poruchu. 

Uvažujeme o tom, že ich je určite viac. Treba si priznať, že ku pomoci sa nedokáže dostať ani zďaleka každý, kto ju potrebuje, ani ju nevyhľadáva. Ak si zoberieme rozvinuté krajiny v rámci Európy, tak až 7 percent výdavkov na zdravotníctvo sa dáva na duševné zdravie, u nás sú to iba 3 percentá. 

Psychické poruchy tvoria 14 percent chorôb, ktoré tu máme a ich ekonomický dopad je naozaj obrovský.  Prináša to aj spoločenský dopad, ovplyvňuje atmosféru v rodinách, vplýva na výchovu detí, takže po rokoch, keď sa nedialo nič, s tým musíme niečo robiť.

ktorá skupina ľudí je počas pandémie skrytou ohrozenou skupinou v oblasti duševného zdravia, na ktorú sa možno zabúda? 

Podľa správy vypracovanej útvarom ministerstva financií Hodnota za peniaze môžeme konštatovať, že máme celkovo príliš podvyživenú oblasť duševného zdravia, čo sa prejavuje aj pri koncepcii, ktorá sa tvorí. Vychádza nám z údajov, že až 80 percent prípadov sa bojí so svojimi psychickými problémami zveriť nejakým odborníkom a taja ich.  

Napriek tomu môžeme povedať, že duševné choroby sú na treťom mieste, čo sa týka prideľovania invalidity. Je to vážny problém. Málo sa hovorí o rizikových rodinách, pri ktorých je to kritické, lebo rodiny sú v neustálom veľkom kolobehu a mnohé problémy nemajú ani kedy riešiť odborne. U nich je to zvlášť poddimenzované celoplošne.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite