Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Analytik o vládnom pláne zmeny krajiny: Nečakal som zázraky. Peniaze minieme na betón, tehly a prístroje

.šimon Jeseňák .rozhovory

Draft reformného plánu je plný prázdnych floskúl ako digitálna ekonomika, znalostná ekonomika a priemysel 4.0. Nikde nie je napísané, že musíme minúť všetky peniaze, ktoré budeme mať z EÚ k dispozícii. Lepšia voľba je peniaze minúť rozumne, nie bezhlavo. Tieto obavy má analytik INESS Martin Vlachynský.

Analytik o vládnom pláne zmeny krajiny: Nečakal som zázraky. Peniaze minieme na betón, tehly a prístroje BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • či je reformný balík šitý horúcou ihlou,
  • či bude mať vláda odvahu robiť reformy, ktoré budú bolieť,
  • aký je najlepší scenár, ako minúť tieto peniaze.,
  • čo považuje za najväčšie nebezpečenstvo v súvislosti s peniazmi z EÚ.

svetlo sveta uzrel reformný dokument, ktorý plá­nu­jeme poslať na schválenie do Bruselu. Aký máte z neho pocit?

Ak sa pozrieme na podmienky tejto hurá akcie, nedá sa čakať, že v šibeničnom termíne vznikne úžasný dokument, ktorý predstaví vízie a nástroje, ako zmeniť Slovensko na úžasnú krajinu. Už definícia balíka EÚ, ktorú členské štáty premieňajú na drobnejšie, je postavená na hlavu. V dokumente, ktorý unikol na verejnosť, som nečakal zázraky. Napriek tomu exis­tuje priestor, aby sme tento dokument zlepšili.

dokument pripravovalo 90 expertov, ale niektorí z nich ani nevedeli, že sú členmi tímu, čo pracuje na reformách. O čom to svedčí?

Vláda sa snaží vyvolať dojem, že dokument je konsenzom. Ale každý, kto už pracoval na nejakom dokumente, mal vo svojej pracovnej skupine odborníkov, ktorí mali odlišné názory a vie, ako veľmi je ťažké dospieť k záveru, pod ktorý by sa všetci podpísali. Predstava, že by sa na reformnom dokumente malo podieľať čo najviac ľudí a  proces by mal byť transparentný, plus by mala nastať celospoločenská dis­kusia, je naivná. Takto politika nefunguje. Väčšina dokumentu vznikla v tmavých chodbách Ministerstva financií.

Téma .týždňa: Dlhy budúcej generácie

je reformný balík šitý horúcou ihlou? 

Áno, ale iná ihla sa použiť nedala. Ak sa pozriem na zdravotníctvo, už v minulosti sa riešili niektoré reformy, pri ktorých treba povedať, či ich chceme realizovať alebo nie. Pri nemocniciach je tam vágny bod o optimalizácii sietí nemocníc.

optimalizácia siete nemocníc je stratifikácia.

Áno, ale nie je to tam spomenuté. Čo znamená, že ideme optimalizovať sieť nemocníc? Ideme kopírovať plán stratifikácie alebo ideme vymyslieť iný model?

je reformný plán vágny cielene?

Zrejme áno, keďže politici sa nechcú zaviazať na niečo konkrétne, čím si udržiavajú manévrovací priestor. V dokumente je množstvo fráz a vaty.

nie je to pomerne konkrétny plán?

Ako sa to vezme, keďže merateľné kritériá nie sú nastavené. Ako zistíme, že sme najinovatívnejšia krajina v regióne? Rád by som tam videl jasné merateľné kritériá. Napríklad, že sa slovenské univerzity zlepšia v medzinárodných rebríčkoch kvality. 

na presadenie reforiem je kľúčové, aby mala vláda politickú odvahu. Bude mať vláda odvahu robiť reformy, ktoré budú bolieť?

Príliv peňazí bude pôsobiť na reformy kontraproduktívne. Na veľkú časť reforiem, okrem napríklad reformy dôchodkového systému, nepotrebujeme veľa peňazí. Pri reforme školstva nepotrebujeme postaviť ďalšie školy a nepotrebujeme do všetkých škôl nakúpiť nové počítače či novú generáciu interaktívnych tabúľ. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite