Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podnikateľský aktivista: Biotechnológie môžu pomôcť vyriešiť ekologickú krízu a nakŕmiť ľudí

.filip Vačko .rozhovory

Mnohým ľuďom vadí, ako dnes svet funguje. Preto sa často uchyľujú k politikom, protestujú, prípadne sa snažia meniť názor iných. No existuje aj konštruktívnejšie riešenie - podnikateľský aktivizmus. O tom, čo to je, ako aj o svojom novom projekte Lifbee Academy, ktorý sa zaoberá biotechnológiami, v rozhovore pre .týždeň hovoril podnikateľský aktivista Matej Held.

Podnikateľský aktivista: Biotechnológie môžu pomôcť vyriešiť ekologickú krízu a nakŕmiť ľudí Simona Veselá

V rozhovore sa, okrem iného, dočítate:

  • čo je to podnikateľský aktivizmus a aktokracia,
  • prečo je lepšie budovať alternatívy ako bojovať proti existujúcim systémom,
  • ako funguje Hemisféra, ktorá deti vzdeláva vývojom počítačových hier,
  • čo je to Lifbee Academy a ako môžu biotechnológie zmeniť svet.

ako by ste našim čitateľom predstavili to, čo robíte? 

Zameriavam sa na sociálne zodpovedné podnikanie a inovácie vo vzdelávaní. V minulosti som vytvoril viacero vzdelávacích programov. Najmä v rámci projektu Hemisféra, čo bola v minulosti moja firma, kde sme učili deti programovať, kresliť a zároveň aj kreatívne rozmýšľať cez vývoj počítačových hier. Teraz sa začínam venovať projektu Lifbee Academy. To je vzdelávací program, ktorý má za úlohu vytvoriť nových inovátorov v oblasti biotechnológií, ktorí dokážu využiť svoje znalosti na to, aby riešili problémy, pred ktorými stojí naša spoločnosť. 

ešte počas vysokej školy ste začali s vlastným podnikaním. O čo išlo a aké skúsenosti ste vďaka tomu získali? 

Posledný rok vysokej školy som začal s projektom Hemisféra. To je však len formálne podnikanie. Ak idem viac do minulosti, nájdem aj príklady vlastného „protopodnikania“. To bolo hranie sa s rôznymi projektmi. Napríklad sme si s kamarátom skúšali navrhnúť portál, v rámci ktorého sme mali vlastnú komunitu. Predtým som pomáhal v rodinnom biznise a viac - menej aj tam som mal možnosť vytvárať biznis plány. Inak povedané, či by daná vec bola zaujímavá pre nás ako pre rodinu a podobne. 

Tieto „protopodnikateľské“ veci, či už pochádzajú z robenia rôznych projektov, alebo z toho, že som bol bol obklopený podnikateľským myslením v rámci rodiny, mi priniesli úplný základ mojich skúseností. Napríklad som sa naučil proces posudzovania toho, čo je vôbec možné. Viem, že si musím vytvoriť kalkuláciu, či mi to finančne sedí, musím mať nejakého zákazníka a podobne. Budovanie projektu má tiež svoje fázy - niečo si predstavím, niečo vytvorím, a potom zistím, že tá moja predstava bola prehnaná. Tak to osekám, vyskúšam to konzultovať s ľuďmi, a tak ďalej. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite