Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cesta, ktorou šiel Hlina, nebola úplne správna, no urobil veľa dobrého, hovorí Kabina z mladých „KDH-ákov“

.alžbeta Kyselicová .rozhovory

Kresťanskodemokratická mládež Slovenska (KDMS) je síce najväčšia, no málo známa mládežnícka politická organizácia prepojená na KDH. O tom, či má na jej fungovanie vplyv dvojnásobný neúspech v parlamentných voľbách a či oslovil mladých „KDH-ákov“ skôr Alojz Hlina alebo nový predseda Milan Majerský, hovorí podpredseda KDMS Milan Kabina.

Cesta, ktorou šiel Hlina, nebola úplne správna, no urobil veľa dobrého, hovorí Kabina z mladých „KDH-ákov“ Archív Milana Kabinu

v rozhovore sa dočítate:

  • s ktorými mládežníckymi organizáciami by KDMS nespolupracovala,
  • prečo ich činnosť nie je veľmi známa, aj keď sú najväčšia politická organizácia pre mládež,
  • či sa demotivácia po neúspešných voľbách KDH preniesla aj na nich,
  • ktorý z dvojice Alojz Hlina – Milan Majerský mal u mládeže väčšiu podporu pred snemom.

sú členmi KDMS aj neveriaci ľudia? Aký typ ľudí vstupuje do KDMS?

Sme mladí konzervatívni ľudia, ktorí sa stretávajú okolo kresťanskodemokratickej politiky. Keby sme chceli použiť futbalový žargón, je to béčko hlavného tímu. Teda KDH. Združujeme ľudí viacerých vierovyznaní – rímskych aj gréckych katolíkov, členov protestantských cirkví, ale aj neveriacich ľudí, jednoducho všetkých, ktorí majú pocit, že konzervatívne hodnoty sú im blízke. Fungujeme ako občianske združenie s centrálou v Bratislave. Z hľadiska vnútornej štruktúry máme predsedu,  predsedníctvo a jednotlivé kluby po celom Slovensku. Aktuálne sme najstaršia a taktiež najväčšia mládežnícka politická organizácia na Slovensku.

aké hodnoty okrem konzervativizmu spájajú ľudí v KDMS? Viete, čo ich motivuje doňho vstúpiť?

Našou hodnotou je prvotný pohľad na človeka. Sú nám blízke témy ochrany človeka, života a prizma na rodinu a spoločenskú hodnotu rodiny či ochrana životného prostredia. V ekonomickom spektre sme orientovaní pravicovo. Hovoríme o otvorenej ekonomike, povzbudzujeme mladých v podnikaní, no s prihliadaním na zodpovednosť za spoločnosť. Máme taktiež prirodzene silné národné cítenie. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite