Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Advokát Zlatice Kušnírovej Kvasnica: Objednávateľom bol Kočner

.michal Oláh .rozhovory .spoločnosť

Roman Kvasnica reaguje na oslobodzujúci rozsudok Mariana Kočnera. Aké chyby vidí v rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu? Ktoré dôkazy svedčia o vine hlavného obžalovaného? Čo si myslí o možnej účasti Jaroslava Haščáka na objednávke vraždy?

Advokát Zlatice Kušnírovej Kvasnica: Objednávateľom bol Kočner MARKO ERD/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 3. september 2020 Pezinok: Rodina Kuciakovcov pred budovou súdu počas hlavného pojednávania vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, kde padol rozsudok o nevine Mariana Kočnera.

 v rozhovore sa dočítate:

  • Aké dôkazy sú podľa Kvasnicu nepriestreľné,
  • o fabuláciách Aleny Zsuzsovej,
  • čo si myslí advokát Kušnírovej o senáte.

práve ste sa vrátili zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku na ktorom boli Marian Kočner s Alenou Zsuzsovou oslobodení spod obvinenia z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Čo presne sa právne odohralo počas tohto súdu?  

Súd o časti obžaloby rozhodol tak, že obžalovaných Kočnera a Zsuzsovú oslobodil v tej najpodstatnejšej časti pre poškodenú  Zlaticu Kušnírovú. Oslobodil ich spod obžaloby v tej časti, kde obžaloba tvrdila, že sa mali dopustiť objednania si vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej bola zavraždená aj jej dcérka. Bez akýchkoľvek pochybností je zrejmé, že pokiaľ by neexistovala objednávka vraždy Jána Kuciaka, Martinka Kušnírová dnes mohla žiť.

na súde ste sa spolu s prokurátorom odvolali voči tomuto rozsudku. 

Prokurátor sa odvolal, my sme sa tiež odvolali. Musíme brať, samozrejme, do úvahy zákonný fakt, že naša procesná pozícia nie je na úrovni prokurátora, respektíve v rozsahu práv prokurátora. Poškodený má totiž v slovenskom právnom poriadku v rámci trestného konania možnosť podať odvolanie proti rozsudku súdu iba v časti výroku týkajúceho sa ním uplatnenej náhrady škody. 

z akého dôvodu sa odvolal prokurátor?

To zatiaľ nezdôvodnil. Zahlásil odvolanie na hlavnom pojednávaní, a teraz bude mať možnosť, aby písomne toto odvolanie odôvodnil.

aké dôvody jeho odvolania ako bývalý prokurátor predpokladáte? 

Samozrejme neviem, aké dôvody uvedie prokurátor. Hoci sme teraz možno päť hodín od vyhlásenia rozhodnutia a nevieme ešte, ako súd odôvodní svoje rozhodnutie v písomnom vyhotovení rozsudku, domnievam sa, že rozhodnutie podľa mňa trpí chybami, ktoré by mali viesť odvolací súd ku zrušovaciemu rozhodnutiu. 

ktoré chyby rozhodnutia špecializovaného súdu považujete za najzásadnejšie? 

V konaní, ktoré predchádzalo tomuto rozhodnutiu, súd podľa môjho názoru minimálne nevyčerpal a nevykonal všetky dosiahnuteľné dôkazy, respektíve všetky dôkazy, ktoré vyplynuli z priebehu dokazovania alebo ktoré boli dôvodne navrhnuté. Sám som navrhol dosť veľké množstvo dôkazov, ktoré súd odmietol vykonať.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite