Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generál Macko: Putinov režim nemá škrupule, ale kalich trpezlivosti sa naplnil

.michal Oláh .rozhovory

Popri neočakávanom rozsudku v kauze Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej zanikla správa o diplomatickej špionážnej prestrelke medzi Slovenskom a Ruskom. Kremeľ vidí Slovensko vo sfére svojho vplyvu a snaží sa prostredníctvom nás ovplyvňovať rozhodnutia prijímané v EÚ, hovorí pre .týždeň generál Pavel Macko.

Generál Macko: Putinov režim nemá škrupule, ale kalich trpezlivosti sa naplnil Boris Németh

v rozhovore sa dočítate:

  • ako by sme mali reagovať na ruských agentov,
  • čo si myslí o Slovenskom hnutí obrody (SHO),
  • aké bezpečnostné riziko predstavujú kotlebovci,
  • či zmenila pandémia hybridnú vojnu,
  • či sa dá identifikovať spravodajcu v našej blízkosti,
  • aká je ruská doktrína voči sféram svojho vplyvu v Európe.

nemeckí experti z vojenských laboratórií oznámili, že s určitosťou môžu prehlásiť, že Alexej Navaľnyj bol otrávený látkou zo skupiny novičok. Ide pravdepodobne o ďalší pokus Putinovho režimu umlčať svojich oponentov. Ako by mal reagovať Západ?  

V prvom rade by sme mali jednotne žiadať dôkladné vyšetrenie celého prípadu. Západ dlho ignoroval fakt, že intenzívna dezinformačná a rozkladná činnosť Ruska nie je náhodná, ani nieje prejavom našej internetovej slobody. Ide o systematické napĺňanie ruskej doktríny. Tá vychádza z toho, že neexistuje mier, ale že prebieha permanentný konflikt, ktorý len mení intenzitu a formy. Ak by sa potvrdilo, že za otravou Navaľného je kremeľský režim, treba to vnímať ako ďalšie varovanie, že Rusko pre nečinnosť Západu bude stupňovať tlak.

Západ by samozrejme nemal neuvážene eskalovať konflikt s Ruskom. Mal by ale postupovať jednotne a pre posilnenie svojej ochrany razantne zakročiť proti všetkým ruským špiónom a agentom na svojom území a vykázať ich domov. Nie je donekonečna možné mixovať selektívne sankcie a vybrané kšefty a dúfať, že si niektorí spojenci individuálne zabezpečia výhody pre seba a súčasne udržia Rusko na uzde. Putinov režim nemá škrupule a rozdelený Západ sa skôr priblíži ruskému režimu, ako naopak. 

opakovane hovoríte o vplyve pandémie na zmenu fungovania tajných služieb a posilnenie hybridnej vojny. 

Celosvetová udalosť ako pandémia je niečo unikátne. Konvenčná múdrosť alebo sedliacky rozum by povedali, že je to udalosť, keď sa konflikty a súperenie utlmí a všetci sa sústredia na riešenie problému pandémie. Je to pravda len čiastočne, a to u zložiek ako zdravotníctvo a podobne, kde medzinárodná spolupráca prebieha.

Paradoxne však práve takáto udalosť je obrovskou príležitosťou na súperenie veľkých hráčov. Vidíme to v hybridných pôsobeniach. Celé súperenie a spravodajská činnosť je z veľkej časti zameraná na získavanie informácií o úmysloch konkurentov, druhá línia je na ovplyvňovanie rozhodovacieho procesu a to sa dá urobiť ovplyvňovaním verejnej mienky v cieľových krajinách, a tretia je na oslabovanie schopnosti štátov reagovať. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite