Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sovieti prakticky vyvraždili bieloruské elity. Potom tam vybudovali štát podľa svojich predstáv, tvrdí historik

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Profesor Timothy Snyder je historik a autor bestsellerov, ktorý sa zameriava na dejiny strednej a východnej Európy. Pozorne sleduje vývoj v Bielorusku, vidí jeho korene v minulosti. Ľudia, ktorí protestujú proti Lukašenkovi, si zaslúžia rešpekt, hovorí.

Sovieti prakticky vyvraždili bieloruské elity. Potom tam vybudovali štát podľa svojich predstáv, tvrdí historik ANDREA ARTZ/LAIF/PROFIMEDIA

 v rozhovore sa dočítate:

  • čím si Bielorusko prešlo vo svojich dejinách,
  • ako sa po druhej svetovej vojne muselo nanovo vybudovať,
  • či si Bielorusi stihli vytvoriť nové elity. 

 

okrem iných kníh ste napísali Bloodlands, v slovenskom preklade vyšlo toto dielo pod názvom Krvavé územie. Ktoré oblasti ním označujete a prečo?

Krvavé územie je termín pre oblasti, ktoré najviac a najbrutálnejšie trpeli v tridsiatych a štyridsiatych rokoch dvadsiateho storočia. Patrí tam západ Ruska, Bielorusko, Ukrajina, Poľsko a pobaltské štáty, teda krajiny Európy, v ktorých bolo zavraždených najviac civilistov – počas vojny aj v období mieru. Krvavé územie bolo zasiahnuté aj nacistickým, aj stalinským režimom. Je to priestor, kde bolo v priebehu dvanástich rokov zavraždených okolo štrnásť miliónov ľudí. Miesto, ktoré bolo ovplyvnené nacistami aj Sovietmi. A to nielen osobitne, ale zasiahli ho aj interakcie medzi týmito dvoma režimami.

 

čo to znamenalo pre Bielorusko?

Bielorusko bolo v centre celého toho krutého diania. Bielorusko bolo zo všetkých európskych krajín najťažšie zasiahnuté druhou svetovou vojnou. V Bielorusku zahynulo počas druhej svetovej vojny viac ľudí, ak počítame v pomere k populácii, ako kdekoľvek inde v Európe.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite