Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matka zavraždenej Kušnírovej: Už to nie je ten arogantný Kočner, chcem doživotie pre všetkých

.michal Oláh .rozhovory

Zlatica Kušnírová považuje slovenských oligarchov za konečných objednávateľov dvojnásobnej vraždy. Počas pojednávaní nezbadala na obvinených žiadnu ľútosť. V rozhovore pre .týždeň hovorí, čo si myslí o treste pre Mariana Kočnera a role Jaroslava Haščáka v celom prípade.

Matka zavraždenej Kušnírovej: Už to nie je ten arogantný Kočner, chcem doživotie pre všetkých Eva Burgr

v rozhovore sa dočítate:

  • čo prežívala počas pojednávaní súdu,
  • ako vnímala správanie obžalovaných ako Kočner či Zsuzsová,
  • s akými negatívnymi reakciami sa stretáva na ulici,
  • aký trest by chcela pre obžalovaných.

marian Kočner popiera vinu rovnako ako Alena Zsuzsová. Zdá sa, že sudcovia ani po vyše polroku od začiatku procesu nedokážu prísť ku spoločnému záverečnému stanovisku a vyhlásiť rozsudok. Badáte na nich posun v uznaní si viny?

Nie. Zsuzsová ma na jednom pojednávaní dokonca slovne napadla s tým, že či viem, že existuje prezumpcia neviny. Oni sa stále bránia. Keď sa ich sudkyňa pýta, či sa k tomu chcú vyjadriť, tak stále zahmlievajú. Vravia, že to neboli oni, ale niekto iný. Môj osobný pocit je, no nechcem predbiehať rozhodnutie súdu, že sú jednoznačne vinní. 

zúčastnili ste sa všetkých pojednávaní?

Raz sme neboli cez koronu v Pezinku, keď vypovedal Miroslav Marček. To nám aj vyhovovalo, lebo právnici nám to vzhľadom k nášmu podlomenému zdraviu neodporúčali. Ani sme ho nechceli počúvať, lebo raz sme ho už počúvali a museli sme odísť zo súdnej siene, lebo rozprával, akoby robil nejakú bežnú vec, keď hovoril, ako ich vraždil.

koľko ich bolo dohromady? 

Cez dvadsať. 

muselo to byť veľmi únavné. 

Na prvých troch pojednávaniach sme boli na upokojujúcich tabletkách, keď sme ich videli naživo a mali sme si sadnúť oproti nim. Ale začali sme si zvykať aj bez tabletiek, lebo z nich bol človek ako oťapený. Aj to cestovanie a všetko okolo toho bolo únavné. Chodila som aj k neteri a jedna pani nám platila ubytovanie v Pezinku. My sme to nechceli, ale ona nás presviedčala. Ale padlo nám to aj dobre, že sme sa nemuseli ráno stresovať. 

Hrob, kde je pchovaná Martina Kušnírová.Eva BurgrHrob, kde je pchovaná Martina Kušnírová.

ako ste vnímali zmeny správania obžalovaných počas celého súdneho procesu? 

Kočner bol na začiatku nafúkaný ako kohút. Ramená hore, hlava hore, ale čím ďalej ho usvedčovali, tým viac na ňom bolo vidieť, že už to nie je ten arogantný Kočner. Ako hovoria odborníci, podľa reči tela bolo vidieť, že si začal uvedomovať, kam sa uberá súd.

pripúšťa si podľa vás, že môže byť odsúdený na veľa rokov alebo doživotie? 

Oni si to obaja uvedomujú, sú na to dosť inteligentní, ale nedajú to najavo. Zsuzsovej právnička nás dokonca na procesoch napádala, že sme stratili reálny úsudok. No neviem, kto by ako reagoval, keby bol na našom mieste a od rána do noci na nich pozeral a počúval tie ich nápady. A Zsuzsová sa len hrá – raz s vlasmi, raz si dvíha šaty a keď naši právnici niečo rozprávajú, ukazuje stále niečo ako dvojročné dieťa, má veľmi zvláštne správanie. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite