Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexander Duleba: Bielorusko chce zmenu. No nevie, akú

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

V roku 1998 na Slovensku prebehli rozhodujúce voľby. Kľúčová otázka pred nimi bola, či sa staneme súčasťou Západu, alebo skončíme ako Bielorusko. V Bielorusku sa po dekádach pohli ľady, kto a či niekto nahradí bieloruského diktátora však nie je jasné.

Alexander Duleba: Bielorusko chce zmenu. No nevie, akú VALERIJ ŠARIFULIN/TASS/PROFIMEDIA 19. august 2020 Minsk, Bielorusko: Ľudia vyšli do ulíc, aby vyjadrili nespokojnosť s výsledkami prezidentských volieb.

v rozhovore sa dočítate:

  • či sú Bielorusi pripravení na slobodnú zmenu,
  • prečo nemajú politických lídrov, ktorí by im vysvetlili potrebu patriť k Západu,
  • čo teraz čaká Lukašenka,
  • kde sú korene nespokojnosti s Lukašenkovým režimom v Bielorusku. 

proti obávanému Lukašenkovi protestujú veľké fabriky. Tento diktátor zatiaľ nepripúšťa, že by sa v Bielorusku konali nové voľby, no hovorí, že je ochotný sa o moc deliť. Je Bielorusko pripravené žiť v slobodných pomeroch a sú dobré podmienky na to, aby sa z Bieloruska stala slobodná krajina?

Jedna vec je, na čo je Bielorusko pripravené. No je fakt, že nenávisť voči Lukašenkovi zmobilizovala spoločnosť. Bielorusko je pripravené na zmenu, ale nevie, akú zmenu urobiť. Zatiaľ som nevidel zmysluplný politický program. Vznikla koordinačná rada, ktorá by mala zabezpečiť prechod moci od Lukašenka k opozícii. Táto rada vznikla na popud Svetlany Cichanovskej. Tá je podľa všetkého víťazka prezidentských volieb, no ústredné volebné komisie hlásili úplne odlišné výsledky, ktoré neboli založené na realite.

údajne existuje záznam diskusie z volebnej komisie, kde šéf volebnej komisie hovorí, že i keď vyhrala Svetlana Cichanovská, za víťaza označia Lukašenka, lebo musia. Niekto sa proti tomu postavil a existuje hlasový záznam.

Nie je to ojedinelý prípad, viacero členov komisií potvrdilo, že voľby boli sfalšované. Stačí to na to, aby sa spravodlivosť týchto volieb dala spochybniť. 

a nenávisť voči Lukašenkovi pramení z manipulácie volieb?

Ďalšia manipulácia jednoducho v očiach obyvateľov prekročila únosnú líniu. Myslím, že kľúčový moment bol COVID-19 a jeho šírenie. Bielorusko má už takmer 70 000 potvrdených prípadov a ľudia sami začali pomáhať nemocniciam. Diktatúry všeobecne sa snažia ľuďom poskytnúť rôzne istoty výmenou za to, že ľudia tolerujú diktátora na čele. Nezvládnutie boja s pandémiou je typické pre diktátorské režimy. V apríli Vladimír Putin povedal, že COVID-19 nie je problém. Rovnako Maduro či iní populisti ako Trump. Populistickí mačovia na COVID-19 pohoreli.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite